Ваша дитина щовечора смикає вас за руку і вимагає «море», у шафі припадають пилом сарафани, гавайська сорочка і купальник, а коли колеги їдуть на відпочинок, ви намагаєтесь не заздрити і щиро бажаєте їм успіху. Це означає, що і вам пора у відпустку. І неважливо, що ви зрештою виберете - чорноморський пляж з пахлавою і народним атракціоном «банан», лікувальні грязі і гучні дискотеки на узбережжі Азовського моря, чи схили Карпат. Головне, що до довгоочікуваних канікул потрібно підготуватися ретельно, тоді й відпустку пройде «на ура». Ви маєте заздалегідь продумати, де і з ким будете відпочивати, забронювати номери в готелі або купити путівки, якщо й досі цього не зробили. І, звичайно, придбати квитки на потяг, оскільки літній ажіотаж ніхто не відміняв.

Для своїх читачів ForUm проаналізував, у яких напрямках залізничні квитки вже закінчуються, а жителі яких регіонів можуть поки не поспішати на вокзал. Нагадаємо, що квитки можна купувати за 45 днів до самої поїздки, а потяги по п'ятницях у всіх напрямках користуються найбільшою популярністю. Також не забувайте, що ситуація з місцями в поїздах змінюється постійно - наприклад, десь вожата дитячого табору знаходить відразу кілька десятків квитків, а десь квитки здають.

Мчимо до моря

Станом на 16 годину 5 червня ситуація з квитками у південних напрямках виглядала таким чином.

З Києва до Сімферополя і Севастополя на червень - початок липня квитків багато. Виняток - передсвяткові дні перед Трійцею: на 21 червня до Сімферополя квитків взагалі немає, а на Севастополь залишилося вісім місць у вагонах люкс, та й ті розкуповують дуже швидко.
Киянам, які збираються відпочити у Феодосії в середині - наприкінці червня, теж можна поки не переживати, оскільки квитки є навіть на наступний тиждень. Якщо ж ви хочете відвідати це містечко на Трійцю, покваптеся - залишилося всього 22 місця в плацкартних вагонах.

Схожа ситуація напередодні Дня Конституції - квитків залишилося мало. Ще більше потрібно поспішати киянам, які хочуть відпочити у Феодосії на початку липня. Так, на п'ятницю, 5 липня, залишилося всього 11 плацкартних квитків.

Якщо ви хочете відвідати курортне містечко Євпаторію на найближчому тижні, а квитків у вас немає - поспішіть. На п'ятницю, 14 червня, залишилося чотири місця в поїздах: три у вагонах купе і один плацкартний. Зате на кінець червня - початок липня квитки поки що є, але з їх покупкою краще не затягувати.

А ось з Києва до Одеси можна вільно виїхати хоч завтра, хоч через місяць - місць вистачає. Те ж стосується і Миколаєва. Нескладно буде взяти квитки до Херсона. Виняток - передсвятковий день, 21 червня. Якщо хочете їхати цього дня до Херсона, то добиратися доведеться або через Миколаїв, або на феодосійському поїзді.

Любителі Азовського моря зі столиці можуть спокійно купувати квитки в Керч на найближчі два тижні. Найбільш проблемні дні - 21 червня (залишилося тільки 13 плацкартних квитків) і 29 (залишилося десять місць у поїздах), але до кінця місяця ажіотажу не передбачається. Втім, як і на початку липня.

Купити квитки в напрямку Маріуполя треба поспішити тим, хто збирається туди наступного тижня і напередодні Трійці - на 21 червня залишилося всього 15 плацкартних квитків і три люксові. Того ж дня складно буде виїхати в Донецьк, насамперед, киянам, які мають намір їхати у плацкартних вагонах (залишилося 15 квитків). Зате на поїздах «Інтерсіті +» місць більш ніж достатньо.

А от мешканцям західних областей потрапити на море буде складніше. Наприклад, зі Львова до Сімферополя до кінця червня залишилось лише три (!) квитки на вагони плацкарт і по кілька місць у вагонах купе та люкс. Зате на початок липня місця в потягах є, втім, їх не так багато.

Продаються поки що і квитки зі Львова до Маріуполя, але тим, хто хоче потрапити на Азовське море до кінця червня, краще поспішити - львів'яни розкуповують туди квитки дуже швидко. Тим часом, у напрямку Одеси місць поки вистачає - і на червень, і на липень.

Go West

Із Києва до Івано-Франківська буде складно виїхати наступної п'ятниці, 14 червня - залишилося тільки два плацкартні квитки. А от на 21 червня - лише десять місць у вагонах люкс. Перед Днем Конституції є ще п'ять люксових місць. Зате на будь-які робочі дні цього місяця і на липень купити квитки до Прикарпаття буде набагато простіше.

Киянам, які захочуть найближчим часом відвідати Львів, також варто пам'ятати про червневі свята. Наприклад, на 21 число залишилося сім плацкартних квитків і 21 квиток у вагонах купе. Втім, багато місць на поїздах «Інтерсіті +», але і вартість проїзду на них трохи кусається. Скажімо, щоб доїхати із Києва до Львова, потрібно викласти 445 грн за місце у вагоні першого класу і 300 - у вагоні другого класу.

Досить вільно у напрямку Волині. Зокрема, з Києва до Ковеля мало квитків тільки на наступний тиждень. Але до кінця червня - на початок липня місць у поїздах ще багато.
Одеситам, які збираються відпочити цього літа у Західній Україні, можна не переживати за наявність квитків - поки їх досить багато. Виняток - 21 червня, на цю дату немає квитків до Чернівців, і так само залишилося два плацкартні і чотири купейні місця на потяги до Ужгорода.

Туго з квитками із Сімферополя до Львова. На середину - кінець червня квитків майже не залишилося. На деякі дні можна ще придбати місця у вагонах купе і люкс, але є числа, на які купити квитки вже неможливо. Також непросто буде виїхати до Львова з Маріуполя, хоча ситуація у цьому випадку небагато краща. На кінець червня навіть залишилося трохи місць у плацкартних вагонах.

Не спимо

В «Укрзалізниці» невпинно закликають пасажирів заздалегідь бронювати і купувати квитки. Тим більше, що робити це можна за допомогою Інтернету. Так, на офіційному сайті «Укрзалізниці» можна купити або зарезервувати місце в поїзді онлайн за допомогою рахунку на банківській карті. Якщо ж електронного рахунку у вас немає, скористатися послугою вам не вдасться.

При онлайн-покупці квиток майже у вас в кишені, вам залишається тільки приїхати до каси вокзалу з паспортом і забрати його. Дата, до якої ви повинні це зробити, висвітиться під час оформлення онлайн-замовлення. Якщо ви робите покупку, то додаткова плата за послугу не стягується. Якщо резервуєте квиток, то просто пересилаєте зі свого рахунку як заставу 17 грн, решту ж суми привозите на вокзал. У такому випадку викупити квиток ви зобов'язані не пізніше, ніж через два дні після оформлення замовлення. Якщо ж ви придбаєте місце в поїзді «Інтерсіті +», то квиток можна роздрукувати навіть вдома на принтері. У тому випадку, коли у пасажира не виходить самостійно розібратися в інтернет-замовленні, він може зателефонувати на номер техпідтримки. Правда, на особистому досвіді знаємо, що дівчата-оператори там не відрізняються привітністю й іноді мало не зриваються на крик, а інформацію з них доводиться буквально «витягувати кліщами». Хоча в їхні прямі обов'язки входить дохідливо і ввічливо роз'яснювати пасажирам всі можливості онлайн-покупок і броні.
 
Тим часом, у прес-службі «Укрзалізниці» ForUm'у розповіли, що продаж квитків через Інтернет зручний і для пасажирів, і для залізничників. Справа в тому, що щоденний пасажиропотік необхідно хоча б приблизно прораховувати заздалегідь. Наприклад, за одну добу центральний залізничний вокзал у Києві може пропустити не більше 67,5 тис. осіб. У звичайні дні через нього проходять 20 тис. пасажирів. Але у святкові - навантаження збільшується, наприклад, напередодні великодніх і першотравневих свят через вокзал пройшло 55 тис. осіб. 
 
Влітку на вокзалах стає спекотно в прямому і переносному сенсі. Адже на період відпусток «Укрзалізниця», за повідомленням прес-служби, збільшує кількість місць у потягах на 30 тис. на добу в одному напрямку. Всього передбачено курсування 93 сезонних поїздів, з яких 75 пар літніх поїздів їдуть в місця відпочинку в кримському напрямку з різних регіонів України та країн СНД. Втім, наявність додаткових потягів - ще не привід для пасажирів розслаблятися і думати про квитки в останній момент. Подбайте про свою відпустку заздалегідь, адже, як кажуть, рання пташка їсть черв'ячка.

Аліна Єремеєва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

953