Верхні поверхи ЦУМу знаходяться в аварійному стані, констатують громадські активісти Києва, побувавши на об'єкті.

Як повідомляє в своєму репортажі на сайті «Київська правда» Марія Лебедєва, одна з учасниць екскурсії, проведеної забудовником для активістів, які захищають історичні будівлі столиці, старий бетон можна кришити руками.

«Половина двох поверхів вибудувана у 30-х роках, половина - у 50-х, і з різною якістю розчину в стінах. Я не інженер, тому можу покладатися тільки на експертні оцінки і власні очі. При нас один з членів делегації пошкріб стіну і витягнув шматок бетону. Без особливих зусиль розтер його в руці в пісок», - пише вона.

З посиланням на будівельників Лебедєва повідомляє, що колони фасадної надбудови, що виконують несучу функцію, фактично і обмежуються тільки останніми двома поверхами. Це одна з причин, через які стіни планується демонтувати і побудувати заново.

Як відомо, таку рекомендацію компанії «ЕСТА Холдинг» (входить до групи СКМ Р. Ахметова), що займається реконструкцією об'єкта, дала інспекція Державного архітектурно-будівельного контролю в Києві.

Згідно з висновками експертів, внаслідок низької якості будматеріалів і корозії, викликаної з часом, використання верхніх поверхів у новій будівлі несе загрозу безпеці. Пізніше це було підтверджено НДІ будівельних конструкцій і Держслужбою з надзвичайних ситуацій.

Зокрема, згідно з висновками НС, «стіни самонесучі, мають наскрізні тріщини і не відповідають пожежним нормам», а НДІБК рекомендує розглянути можливість розбору 6 і 7 поверхів на час реконструкції «з наступним їх поновленням в ідентичному вигляді».

Як повідомляють у компанії, найбільш характерні елементи 6 і 7 поверхів (облицювальна плитка, елементи декору і т.д.) будуть законсервовані для їх використання під час відновлення. Розробка відповідного проекту покладена на інститут «УкрНДІпроектреставрація». Потім він пройде всі необхідні узгодження в уповноважених державних органах.

Зазначимо, що у травні 2013 року забудовник почав зводити на розі Хрещатика та вул. Богдана Хмельницького масивні металеві конструкції, які утримуватимуть зовнішні стіни будівлі протягом усього періоду реконструкції. Ці роботи будуть завершені в кінці червня 2013 р., після чого почнеться будівництво «нульового» циклу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

180