Для вивчення ситуації, що склалася під час роботи ТОВ «Макарівська птахофабрика», створено спеціальну комісію, повідомляє прес-служба Міністерства екології та природних ресурсів України.

Таке рішення ухвалене під час прийому громадян, який проводив губернатор області Анатолій Присяжнюк спільно з представниками Державної екологічної інспекції.

«Ситуація в смт Макарів Київської області знаходиться на межі екологічної катастрофи», - йдеться в повідомленні.

У Мінприроди зазначили, що основні претензії жителів Макарова стосуються відходів роботи птахофабрики, які зливають на городи жителів або в річку Сквиру.

«У підприємства ТОВ «Макарівська птахофабрика» немає жодних очисних споруд, тому жителі селища, їхні діти змушені задихатися від нестерпного смороду. Річка також забруднена», - зазначили у відомстві.

За результатами останньої екологічної перевірки, концентрація двоокису азоту перевищує допустиму норму в 1,27 рази, а сірководню - в 15,38 рази. Коефіцієнт комбінованої дії аміаку і сірководню перевищує норму в 16,62 рази. Це призводить до розвитку легеневих захворювань, онкології і генних мутацій.

Згідно з повідомленням, під загрозою забруднення знаходяться і ґрунтові води через безладне скидання курячого посліду, а також спалювання та закопування на території підприємства курячих тушок.

Представники громадських екологічних організацій стверджують, що в разі забруднення ґрунтових вод будуть отруєні і Київ та Київська область.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

303