Літо цього року синоптики прогнозують дуже спекотним, тому квитки до Криму і «гарячі» путівки за кордон будуть на вагу золота. Вирвавшись на пару тижнів з бетонних обіймів великих міст, хочеться якомога більше сонця, моря, пляжів і веселощів. І зовсім не думається про повернення додому та наслідки своєї легковажності. Як зібратися і провести свій відпочинок приємно і безпечно, ForUm запитав у головного дерматовенеролога Міністерства охорони здоров'я України Олександра Літуса.

Попереджений - значить озброєний

Куди б ви не відправилися, чи то в рідну Кирилівку, чи в екзотичний Таїланд, не варто забувати про те, що привезти звідти можна не лише магнітики, але й проблеми зі здоров'ям.
 
«Як правило, українці повертаються з відпусток з алергічними реакціями, пов'язаними з впливом зовнішнього середовища (купанням, медузами, водоростями, нетиповою їжею), грибковими захворюваннями, особливо з жарких країн, де вологість підвищена. Іноді привозять «екзотичні» венеричні захворювання, які нам тут доводиться лікувати. Але найчастіші - це все-таки сонячні опіки, укуси комах, алергічний контактний дерматит, реакції на отруту медуз і екзотичні продукти харчування. Також є ризик загострення хронічних захворювань», - каже Олександр Іванович.

За його словами, місце відпочинку завжди грає свою роль, адже в кожній країні різний клімат, рослини, комахи, алергени та інші зовнішні чинники, здатні викликати захворювання. «В екзотичних країнах є ризик заразитися тропічними інфекціями, лихоманками, збудники яких переносяться з водою і комахами. Небезпечним є також хронічний вплив сонячних променів (нетиповий для нашого регіону). Через це з'являється ризик новоутворень на шкірі: доброякісних (кератом, родимок) і злоякісних (меланом та ін.)», - говорить він.

Тому, збираючись їхати у відпустку за кордон, поцікавтеся в Інтернеті групами ризику, що існують в цій країні, радить лікар. «Почитайте і про набір первинних засобів захисту. Це і лікарські препарати, і крем, і антисептики. Не варто забувати про одяг, що захищає від зайвого сонячного опромінення, тощо», - каже він. Усе це може вам знадобитися, а часом навіть врятувати ситуацію. Адже найчастіше місцеві принади здаються дуже милими і безпечними, а насправді можуть виявитися вельми сумнівними. Як, наприклад, у випадку з тваринами, яких так хочеться погладити або взяти на руки.

«Шерсть будь-якої тварини, тим більше екзотичної, може сама по собі служити алергеном. На шкірі тварин, їхніх пазурах, зубах є певні інфекції. Під час подряпин та інших пошкоджень людина може інфікуватися. А якщо ця інфекція не типова для нашого регіону, то як відреагує організм - невідомо. Для людини такий нешкідливий контакт з твариною може обернутися серйозним захворюванням. Тому ситуації, пов'язані з пошкодженнями шкіри, варто мінімізувати. Йдеться про контакти з тваринами, птахами і рослинами», - попереджає дерматолог.

Сам собі лікар

Але не таким небезпечним є захворювання, яке можна привезти з теплих країн, як його самолікування. «У кожній сім'ї лікарем вважається мама. Вона, мовляв, найкраще знає, що треба робити. Є стандартний набір засобів, які можна купити в аптеці. Найчастіше - це крем з широким спектром антибіотиків, гормональних препаратів, який людина відразу намагається на собі випробувати, або ж починає пити антигістамінні препарати від алергії. І досить часто створюється видимість, що хвороба пішла. Тривогу починають бити лише в тому випадку, коли самі пролікувалися, перепробували всі народні засоби і рекомендації з Інтернету, але симптоми повернулися. Тільки після цього людина звертається до дерматолога, щоб поставити діагноз і призначити правильне лікування», - каже дерматовенеролог.

За його словами, таке затягування часу пацієнтом істотно ускладнює роботу лікаря, якому після самолікування доводиться ставати доктором Хаусом. «Неможливо почати потрібне лікування, не поставивши діагноз, тому я рекомендую прийти до лікаря, поставити діагноз і почати лікування. Це обійдеться набагато дешевше в прямому і переносному сенсі. Хоча б тому, що допоможе вберегтися від ускладнень і не втратити час, протягом якого вилікувати захворювання набагато простіше, ніж якщо воно придбає хронічну форму. Лікувати після вже пролікованого в рази складніше. Змащується картина, складно поставити діагноз. Якщо ви відразу прийдете до лікаря, у вас набагато більше шансів на правильне визначення хвороби», - радить Олександр Іванович.

«До лікаря потрібно звернутися у будь-якому випадку. Але якщо ви вже почали лікуватися самостійно і протягом 2-3 днів не стає краще, то звернутися до фахівця просто необхідно», - звертається до розуму українців лікар. Повільність або сором'язливість у подібних випадках чревата сумними наслідками.

Знайти ж хорошого дерматолога або венеролога, на його думку, можна в клініці будь-якої форми власності. «Кожен лікар (як приватний, так і державний) давав клятву Гіппократа. І, роблячи свою справу погано, він її порушує. Якщо у вас немає на прикметі знайомого дерматолога, ви можете звернутися в поліклініку або в шкірно-венерологічний диспансер за місцем проживання. Можна попросити поради у свого сімейного лікаря, який надасть вам допомогу або порадить, що робити і до якого фахівця звертатися... » - вважає головний спеціаліст МОЗ.

А щоб до лікаря вам все-таки йти не довелося, дерматолог рекомендує взяти з собою: сонцезахисний крем з високим захисним ефектом, засоби з догляду за сонячними опіками, протизапальні і болезаспокійливі засоби, антисептики для обробки ран, засоби від комах. «Наприклад, при опіку шкіри необхідно обробити пантенолом, зволожуючим кремом, і згодом постійно користуватися сонцезахисним засобом. А взагалі, на відпочинку краще берегтися від сонця, не переїдати, особливо екзотичної їжі, і виконувати всі рекомендації для туристів.

Крім того, слід запастися засобами захисту від інфекцій, що передаються статевим шляхом, тобто як мінімум презервативами. Треба брати засоби гігієни та догляду за статевою сферою з антисептичним ефектом. У разі статевого контакту зі стороннім партнером потрібно відразу помитися й обробити антисептиком. Потім все-таки варто сходити до дерматовенеролога, здати аналізи, щоб спати спокійно», - стверджує лікар.

Адже нікому не хочеться витрачати час і гроші на лікування захворювань, підхоплених через власну дурість і недалекоглядність. Тому до довгоочікуваної поїздки краще все-таки підготуватися і пам'ятати, що після відпустки життя триває.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

531