Незалежний фінансовий експерт Анатолій Заїка вважає, що запорукою ефективності державних гарантій є публічність органу, що надає їх.

Так він прокоментував інформацію ЗМІ про розробку Кабінетом Міністрів України проекту постанови про створення Фінансово-кредитної ради, яка займатиметься відбором проектів, на які у 2013 році належить дати кредити під держгарантії.

«Для мене незрозуміло, чому засоби масової інформації схопилися за питання створення урядом Фінансово-кредитної ради. Хто може відповісти на запитання, яким чином держава має підтримати бізнес, не вкладаючи при цьому коштів, або під чиє чесне ім'я західні інвестори «заведуть» в Україну кошти? Переконаний, що скептики не назвуть такого імені. Та й чи буде воно гарантією? Звичайно, ні. При обмеженості ресурсів у Державному бюджеті виходом може бути виключно схема залучення коштів через механізм надання гарантій», - зазначив експерт.

У той же час, за його словами, успішне застосування механізму держгарантій підтверджено світовим досвідом.

«Світовий досвід і українська практика вже підтвердили, що такий інструмент є досить ефективним. Звичайно, осад перекосів українських реалій з надання гарантій щодо неефективних проектів виключно «своїм» у минулому корелюється і зараз. Але в такій ситуації важливо розробити механізм нейтралізації «протягування» своїх проектів за допомогою створення прозорої системи розгляду і прийняття рішень. Публічність роботи такого органу - одна із запорук зменшення ризику прийняття неприйнятних для української держави рішень. Тільки за таких умов ефективність роботи буде гарантована. І уряд, таким чином, зможе поставити ще один «плюс» у своїй діяльності», - додав Заїка.

Експерт констатує, що успішність реалізації нововведення сприятиме поліпшенню позиції України в рейтингу Doing Business.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

167