Найбагатший продовольчий ринок відкриється для українських сільгоспвиробників після підписання Угоди про ЗВТ з ЄС.

Так, на думку експертів, завдяки скасуванню мита на європейські прилавки потрапить продукція вітчизняної кондитерської, м’ясо-молочної, масложирової, плодоовочевої та пивоварної галузей. Уніфікація ж фітосанітарних стандартів посилить позиції і вітчизняного зерна.

В останні роки українські товаровиробники намагалися пробитися до європейського споживача. І завдяки підписанню Угоди про ЗВТ з Європейським Союзом для українських сільгосптоваровиробників нарешті відкриється цей багатющий продовольчий ринок. Таку думку висловлює керівник аналітичного департаменту Консалтингової агенції «ААА» Марія Колесник.

«За умови підписання ЗВТ будь-які додаткові перешкоди у просуванні на ринок Європи вітчизняної сільгосппродукції будуть зняті. Насамперед, це стосується кондитерської продукції, яка у нас достатньо конкурентоспроможна. І наші кондитери постійно розвиваються, тому можуть зайняти потужну нішу на європейському ринку», - зазначає Колесник.

Також експерт додає, що підписання Угоди стимулюватиме поставки в Європу продукції вітчизняного тваринництва. Адже поки вони незначні. Крім того, Україна зможе просувати туди власну плодоовочеву продукцію. Зацікавлені у підписанні Угоди і українські пивовари.

Що стосується ринку зернових, то, за словами Колесник, уніфікація фітосанітарних стандартів допоможе українському зерну посилити свої позиції не тільки на європейському, а й світовому ринку.

З експертом погоджується й аналітик Української аграрної асоціації Мар'ян Заблоцький. Він зазначає, що європейські ринки особливо цікаві для українського АПК, оскільки там багато платоспроможних покупців. Однак сільгосппродукції важко вийти на цей ринок за великої кількості мит і обмежень.

«Після підписання Угоди про ЗВТ з ЄС для України скасується значна кількість мит протягом 5-10 років. Також будуть затверджені взаємні стандарти якості продукції між європейськими та українськими контролюючими органами. У ЄС ці стандарти дуже високі», - зазначає Заблоцький.

Нагадаємо, що, за словами міністра аграрної політики і продовольства Миколи Присяжнюка, підписання Угоди про ЗВТ з ЄС дозволить наростити обсяги поставок вітчизняної сільгосппродукції в Європу і підвищити її якість у відповідності з європейськими стандартами.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

175