Країни Митного Союзу залишаються важливими торговельними партнерами для України. І незважаючи на не зовсім прості економічні відносини, для вітчизняних сільгоспвиробників цей ринок залишається одним із пріоритетних. А отримавши статус спостерігача у МС, Україна зможе ефективно відстоювати інтереси національного виробника. Тому, на думку експертів, співпраця між Україною та МС і надалі поглиблюватиметься.

За словами експерта аграрного бізнесу Андрія Китаєва, працювати з Митним Союзом для України складно, але вкрай необхідно. Разом з тим експерт зазначає, що МС залишається важливим торговельним партнером України, тому офіційний Київ повинен посилено відстоювати в ньому свої економічні інтереси.

«Ми не можемо дозволити собі втратити ринок МС. Нас пов'язують довгі, хай і складні економічні відносини. І Україна просто зобов'язана захищати свого виробника на ринках Митного Союзу. Особливо це стосується сільгоспвиробництва. А статус спостерігача у МС дозволить відстоювати права та інтереси національного сільгоспвиробника і максимально швидко реагувати на потенційні загрози для експорту української сільгосппродукції», - зазначив Китаєв.

У свою чергу, аналітик аграрних ринків Руслан Швець додав, що зараз український уряд повинен активно лобіювати інтереси України, зокрема, торговельно-економічні, у процесі співпраці з країнами МС. А це значить - підтримувати вітчизняного виробника і допомагати українському аграрному бізнесу освоювати нові ринки.

«Справа в тому, що Україна і країни Митного Союзу, зокрема, Росія, є конкурентами на світовому ринку продовольства. Разом з тим, саме остання диктує умови іншим членам МС. Тому зрозуміло, що співпраця з країнами МС не буде легкою. І отримавши статус спостерігача, Україні необхідно зосередитися на збереженні за своїми сільгосптоваровиробниками старих ринків Митного Союзу і максимально вивчати можливості для отримання нових», - підкреслив Швець.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

145