Дії Національного банку України щодо стабілізації курсу гривні і зниження попиту населення на іноземну валюту призвели до значного зростання довіри українців до національної валюти.

Так прокоментував «Укрінформу» результати опитування DW-Trend, які показали, що за останній рік рівень довіри українців до своєї валюти збільшився практично вдвічі, виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

«Зростання довіри до гривні - результат жорстких, але виправданих заходів НБУ, вжитих минулого року, коли національна валюта перебувала під сильним девальваційним тиском напередодні виборів», - сказав Устенко.

За його словами, в той момент, коли довіра до національної валюти використовувалася як аргумент у політичних іграх, Нацбанк прийняв рішення про обов'язковий продаж 50% валютної виручки експортерів, щоб мати можливість виходити на міжбанківський валютний ринок і згладжувати коливання курсу.

«На тлі стримуваного курсу та низького рівня інфляції щодо гривні при паралельному стримуванні ліквідності, ставки за депозитами в гривні залишаються на досить високому рівні. Очевидно, населення починає міняти свою перевагу, і саме з цього моменту ми бачимо більш активне зростання гривневих депозитів у загальній структурі депозитів населення», - зазначив експерт.

Як підкреслив економіст, ще одним підтвердженням зростання довіри українців до гривні служить статистика НБУ, згідно з якою за січень-квітень 2013 року відбувалося різке падіння попиту з боку населення на купівлю іноземної валюти.

За даними опитування DW-Trend, 38% вказали, що найбільше довіряють гривні. Зі значним відривом - лише 29% - друге місце зайняв американський долар, і лише 13% респондентів вказали, що довіряють євровалюті. Роком раніше, в липні 2012 року, 40% респондентів заявили, що найбільше довіряють долару, і лише 22% учасників опитування назвали гривню валютою, якій вони довіряють найбільше.

Нагадаємо, вчора керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький зазначив, що довіра до гривні відображує стан валютного ринку, який характеризується стабільністю з початку року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

191