Прем'єр-міністр України Микола Азаров доручив Міністерству охорони здоров'я розширити програму державного регулювання цін на ліки для лікування онкологічних захворювань, туберкульозу та СНІДу. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, він заявив у ході засідання Кабміну в середу.

«Ми щороку збільшуємо суми бюджетних коштів на закупівлю препаратів, а якість і доступність лікування залишаються на недостатньому рівні. Час принципово змінити ситуацію. Доручаю Міністерству охорони здоров'я розробити наступний етап програми державного регулювання цін на лікарські засоби: щодо препаратів для лікування онкологічних захворювань, туберкульозу та СНІДу. Це найбільш соціально значущі захворювання, і в їхньому лікуванні треба навести порядок», - сказав Азаров.

На його думку, у проекті необхідно передбачити створення національних протоколів лікування зазначених захворювань, які відповідають рекомендаціям Всесвітньої організації охорони здоров'я. Також потрібно буде зорієнтувати українську систему охорони здоров'я на оригінальні брендовані препарати, ціноутворення на які прозоре і стабільне.

«Тоді ми зможемо ввести референтні ціни на препарати, які використовуються у більшості країн, і видалити з українського ринку препарати з недоведеною ефективністю та якістю, прибрати спекулятивно дорогі генерики і т.п. Підкреслюю, що зволікати з реалізацією цього проекту і спостерігати, як тяжкохворі пацієнти щодня переплачують за продовження свого життя, категорично не можна. Проект повинен бути введений максимум у четвертому кварталі поточного року. Досвід і у нас, і в інших країнах є, його потрібно рішуче застосувати», - сказав прем'єр.

Нагадаємо, в України від 1 серпня 2012 року почали перший етап пілотного проекту щодо впровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою, під час якого суб'єкти господарської діяльності знизили ціни на генеричні лікарські засоби, зареєстровані в Україні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

313