Спільна група українських фахівців і експертів із ЄС визначила стратегічні напрями, на яких буде зосереджена діяльність наміченої на осінь офіційної місії експертів ЄС, і далі Державний земельний банк будуватиме свою діяльність з урахуванням передового європейського досвіду в даній сфері.

Про це заявила виконувач обов'язків голови правління ПАТ «Державний земельний банк» за підсумками зустрічі з групою фахівців із земельних питань з країн Європейського союзу Світлана Скосирська.

Спільна робоча група виділила 4 основні напрями роботи майбутньої місії. Перше - процес передачі та консолідації державних земель сільськогосподарського призначення. Друге - розробка механізмів контролю якості та використання земель, у тому числі за допомогою геоінформаційних систем. Третє - розробка методів і процедур, які мінімізують корупційні ризики в діяльності Державного земельного банку. Четверте - розробка стратегії інформування та залучення громадськості до відкритого діалогу і повноцінного співробітництва з ДЗБ.

Це вже третя зустріч представників української сторони з групою експертів із ЄС під керівництвом Хенка Моена (Королівство Нідерланди). З початковим варіантом проекту створення ДЗБ група Моена ознайомилася у рамках українсько-нідерландського проекту СATAPULD, що реалізується за сприяння Державного земельного агентства України.

«Ми нещодавно представляли проект ДЗБ на міжнародній конференції земельних банків LendNet у місті Скоп'є (Македонія). Він викликав великий інтерес у учасників конференції, які назвали даний проект по-справжньому інноваційним. А представники Польщі та Туреччини допустили можливість застосування аналогічного механізму у своїх країнах», - сказала Скосирська.

У свою чергу, експерти з ЄС, які ознайомилися з концепцією діяльності, бізнес-планом і стратегією, високо оцінили якість роботи менеджменту банку, Держземагентства та Національного банку України, зазначивши, що при розробці даного проекту українська сторона врахувала кращий європейський досвід та рекомендації, які були надані на попередніх зустрічах.

«Загалом процедура правління державними землями, запропонована Державним земельним банком, правильна. У той же час досвід Болгарії показує необхідність відпрацювання всіх механізмів і нюансів на пілотних проектах, чим, на нашу думку, потрібно зайнятися вже найближчим часом», - зазначив представник земельного відомства Болгарії Кирило Стоянов.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

165