Митний союз відкриває для України можливості економічного розвитку, не суперечачи міжнародним зобов'язанням країни. Про це, як передає кореспондент ForUm’y, відкриваючи засідання Кабміну, заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров.

«В умовах світової рецесії ринок Митного союзу, країни якого продовжують розвиватися, відкриває для України можливості економічного розвитку.

Більше того, сьогодні саме на ринок СНД сконцентрована левова частка коопераційних, виробничих зв'язків українських компаній, а також культурних і гуманітарних зв'язків наших людей. На цьому ринку потрібно ефективно працювати і зміцнювати свої позиції. Насправді цього ж чекають партнери українських компаній в Росії, Білорусі та Казахстані. А як працювати, якщо тобі невідомо, як будуть змінюватися правила роботи?», - сказав Азаров.

Прем'єр попросив присутніх згадати, яких втрат Україна зазнала, коли минулого року був введений так званий утилізаційний збір на ввезення у Митний союз автомобільної техніки.

«Україна була поставлена ​​перед фактом і не могла навіть надати свої аргументи до прийняття рішення. У результаті українські автовиробники скоротили виробництво вантажних автомобілів майже на 50%, легкових - на 61,2%. Йшлося навіть про те, щоб повністю зупинити автомобільні заводи і звільнити всіх робітників. Ми змушені були прийняти симетричні заходи щодо захисту вітчизняного автопрому. І кому на користь пішло таке протистояння?», - поставив риторичне запитання він.

На його думку, з підписанням меморандуму Україна отримала можливість брати участь у засіданнях всіх робочих органів Євразійської економічної комісії, знайомитися з проектами документів і висловлювати свою думкою щодо обговорюваних рішень,

«Таким чином, ми будемо знати про процеси, які відбуваються в Митному союзі, на стадії підготовки рішень. І, відповідно, пропонувати оптимальні для всіх сторін підходи, а також превентивно будувати власну економічну політику. Хочу зазначити, що меморандум є рамковим документом і абсолютно не суперечить міжнародним зобов'язанням, які взяла на себе Україна. Він розширює наші можливості співпраці, і тому цим потрібно ефективно скористатися», - сказав Азаров.

Також він нагадав, що меморандум передбачає стратегічну можливість отримання нашою державою статусу спостерігача в новому міжнародному об'єднанні - Євразійському економічному союзі, який почне функціонувати з 1 січня 2015 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

236