Влада Сирії заявила про відновлення контролю над західним містом Кусейр на кордоні з Ліваном, яке вважається головним оплотом збройної опозиції.

«Наші хоробрі збройні сили повернули контроль над усіма районами Кусейра», - йдеться у повідомленні, переданому 5 червня по державному телебаченню Сирії.

За даними ООН, Кусейр став ареною найбільш запеклих боїв між урядовими військами і бунтівниками, які йшли більше двох тижнів. За повідомленнями ЗМІ, є численні вбиті й поранені як з боку обох сторін конфлікту, так і серед мирного населення.

Раніше Великобританія і США висловлювали стурбованість сутичками у Кусейрі. За даними Червоного Хреста, через облогу міста урядовими військами там опинилися заблоковані близько 1,5 тисячі мирних громадян.

Також стало відомо, що в боях за Кусейр на боці військ Башара Асада брали участь бійці ліванського шиїтського руху «Хезболла».

Кусейр, розташований за 10 км на північний захід від ліванського кордону, вважається стратегічно важливим містом на шляху контрабандних поставок зброї до Сирії. Він також лежить на крупній магістралі, що сполучає Хомс зі столицею Дамаском.

Збройний конфлікт у Сирії між владою і опозицією триває з березня 2011 року. ООН повідомляє про загибель 80 тисяч осіб за цей час. Сирійська влада заявляє, що протистоїть організованим діям добре озброєних і навчених місцевих бойовиків і найманців з-за кордону.

Як раніше повідомляв ForUm, представники Організації Об'єднаних Націй у своїй доповіді про порушення прав людини у Сирії заявили, що, за їхніми даними, у ході громадянської війни хімічну зброю застосовували як урядові війська, так і формування повстанців.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

159