Загальна чисельність української армії скоротиться зі 184 тис. до 122 тис. людей, повідомили у прес-службі Міністерства оборони. Це відбудеться після виконання всіх етапів Державної комплексної програми реформування і розвитку Збройних Сил України (ЗСУ) на період до 2017 року, розглянутої і схваленої на засіданні Кабміну минулого тижня.

Як повідомляється, оптимізація відбудеться за рахунок зменшення чисельності частин забезпечення та посилення військових частин, які безпосередньо займаються бойовою підготовкою. У той же час буде істотно поліпшено рівень соціального захисту військовослужбовців та членів їхніх сімей, оснащення ЗСУ озброєнням і військовою технікою.

Крім того, у прес-службі нагадали, що у рамках реформування армії та скорочення її загальної чисельності восени нинішнього року у Збройних Силах України відбудеться останній призов на строкову військову службу. А у 2014 році звільниться у запас останній строковик.

Раніше ForUm у статті «Контрактна армія: неминуче чи неймовірне?» вже наводив деякі факти із історії формування професійних ЗСУ, відмінною рисою яких є те, що для всього особового складу служба є основним видом діяльності у житті. Так, у 2000 році у лавах української армії налічувалося 28,8 тис. контрактників, у 2004-му – вже 40,7 тис. осіб. У Міністерстві оборони України ForUm'у повідомили, що станом на початок нинішнього року співвідношення строковиків і контрактників в Україні становило 33% до 54%.

У зв'язку з відмовою від строкової служби та скороченням ЗСУ ForUm задався питанням: наскільки реально перевести українську армію на контракт до 2014 року? І чи є шанси реформувати Збройні Сили до 2017 року? Про це ми розпитали народних депутатів, військових експертів і політологів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1322