Для відновлення пошкодженої внаслідок пожежі в березні поточного року Вуглегірської ТЕС ПАТ «Центренерго» необхідно більше 100 млн грн. Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький.

«Це менше, ніж планувалося раніше, тому що основні агрегати станції виявилися неушкодженими», - зазначив він по закінченню технічної наради з питання відновлення роботи станції, яка відбулася у Світлодарську Донецької області.

За словами міністра, остаточний кошторис відновлювальних робіт буде визначено вже до кінця цього місяця. Фінансування відновлювальних робіт на Вуглегірській ТЕС буде здійснюватися за рахунок коштів ПАТ «Центренерго», що є основним власником станції, та коштів державної підтримки.

Міністр також зазначив, що 90% обладнання, яке буде закуплене в рамках відновлення електростанції, вироблене українськими підприємствами, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Ставицький спрогнозував, що перший і четвертий енергоблоки Вуглегірської ТЕС будуть запущені не пізніше 1 грудня поточного року.

У ході наради було також обговорено питання відновлення роботи системи теплопостачання Світлодарська. За слова міністра, вже найближчим часом урядом буде виділено 57,5 млн грн, необхідних для будівництва котельні у місті енергетиків. Ця котельня буде забезпечувати теплом жителів міста протягом опалювального сезону 2013-2014 рр. Після повного введення в експлуатацію Вуглегірської ТЕС у 2014 році система теплопостачання міста працюватиме за колишньою схемою з використанням потужностей електростанції. Нова ж котельня буде використовуватися як резервна.

Нагадаємо, пожежа на Вуглегірській ТЕС почалася із займання вугільного пилу, що перетирається обладнанні другого блоку станції, вдень 29 березня 2013 року. Потім полум'я поширилося на дах будівлі енергоблоку, трансформатори, інше обладнання. Пожежу на ТЕС було ліквідовано вранці 30 березня. У результаті були зруйновані чотири енергоблоки, загинула одна людина, п'ятеро потерпіли.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

392