Максимальна сума страхового відшкодування при дорожній аварії складає в Україні 100 тис. грн на людину.

Про це заступник гендиректора Моторного (транспортного) страхового бюро України Микола Лутак заявив під час круглого столу, передає кореспондент ForUm'у.

Втім, за словами страховика, в особливо тяжких випадках виплати перевищують цей ліміт. «Для цього у т.ч. ведуться переговори з аналогічними іноземними Бюро, здатними заплатити більше. Це можливо в рамках міжнародної системи страхування цивільної відповідальності (СДО) на автошляхах під назвою «Зелена карта», яка об'єднує 46 країн, включаючи як Європу, так і Марокко, Туніс, Ізраїль, Іран. Є випадки, коли при загибелі людини в ДТП заявляється відшкодування на суму до 1,5 млн грн. Для порівняння, в Євросоюзі мінімальне відшкодування становить 1,5 млн євро, а як правило, сплачується 5 млн євро. Тоді як у Росії та Білорусі планка виплат менша, ніж в Україні», - розповів експерт.

І акцентував, що у вітчизняному законодавстві до цих питань досить позитивний підхід.

«Так, при великому ДТП відшкодування отримає кожен із потерпілих. Крім того, з 2013 р. компанії-оператори СГО виплачуватимуть відшкодування за фактом стійкої втрати працездатності, а це по кілька мінімальних зарплат, чималі суми. Мінімальна виплата становитиме 41 тис. грн для І групи інвалідності, 20 тис. грн для ІІ групи, 12 тис. грн для ІІІ групи, при смерті годувальника - 41 тис. грн. І зараз ми з колегами по ринку обговорюємо можливість збільшення граничної суми компенсації. А може, варто і зовсім скасувати обмеження на обсяг страхової виплати, як це зроблено в багатьох країнах Європи, адже людське життя безцінне», - підкреслив фахівець.

На його переконання, транспортне СГО - свого роду локомотив соціальних відносин, оскільки з його допомогою можна виявити і підвищувати міру цінності життя стосовно до дорозі. «Ринок авто-СГО в Україні сформований, обов'язковість такого страхування стала повсюдною, і цей ринок в частині своїх інструментів - у свою чергу - залежить від рівня розвитку суспільства», - резюмував Лутак.

Як раніше повідомляв ForUm, за п'ять місяців 2013 року в Україні сталося 70,5 тис. дорожньо-транспортних пригод (ДТП), в яких загинуло 1 306 чоловік.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

246