За п'ять місяців 2013 року в Україні сталося 70,5 тис. дорожньо-транспортних пригод (ДТП), у яких загинуло 1306 чоловік.

Про це, як повідомляє кореспондент ForUm'у, директор Центру безпеки дорожнього руху та автоматизованих систем при МВС України Сергій Будник заявив під час круглого столу. Крім того, за словами чиновника, 11 844 чоловік було травмовано.

Цифри залишаються невтішними, зазначив фахівець, але в порівнянні з попередніми роками можна помітити поліпшення. «Якщо порівнювати ці цифри з січнем-травнем 2012 року, то, за оперативною статистикою, ми маємо позитивну тенденцію: ДТП з постраждалими в цьому році на 5% менше, загиблих на 21,9% менше і на 3,1% менше потерпілих» .

Президент Асоціації безпеки дорожнього руху Михайло Берлін додав, що на вітчизняних автошляхах щорічно гине близько 5 000 людей і ще 40 тис. отримує інвалідність.

«Причому 70% травмованих і загиблих - це чоловіки віком до 50 років, тобто трудовий потенціал країни. У цілому, крім загибелі людей, дорожньо-транспортні пригоди завдають державі значних економічних збитків. Так, за оцінками Світового банку (СБ), від аварій на дорогах наша країна щорічно втрачає 2,5-3% ВВП, або близько $5 млрд. Кабмін заклав у держбюджет-2013 зростання ВВП на рівні 3,9%; таким чином, якщо виходити із розрахунків СБ, то практично весь запланований ріст економіки йде на погашення втрат від ДТП», - сказав експерт.

І додав, що ситуація у цьому питанні зміниться лише після того, як буде розроблена методика оцінки соціально-економічних наслідків ДТП і методика їхнього технічного розслідування, а також підвищиться еквівалент вартості життя людини.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

278