Національний банк України визначив три найкращі пам'ятні монети 2012 року. Як передає кореспондент ForUm'у, результати конкурсу «Найкраща монета року України» за 2012 рік оголосила заступник голови НБУ Віра Ричаківська.

«Стало доброю традицією з 2005 року проводити щорічно цей конкурс. Найкраща монета року вибирається у трьох номінаціях за підсумками таємного голосування комісії, до складу якої включені фахівці Національного банку України, Банкнотно-монетного двору НБУ, Експертної ради з питань дизайну пам'ятних монет України та уповноважені представники Асоціації нумізматів України», - зазначила Ричаківська.

За підсумками конкурсу, сказала вона, у номінації «Унікальне ідейне рішення» перемогла монета «УЄФА. Євро-2012. Україна-Польща» (срібло, номінал 10 гривень/10 злотих). У номінації «Краще художнє рішення» першість здобула монета «Мальва» (золото, номінал 2 гривні). У номінації «Краща монета року» переможцем стала «Українська лірична пісня» (срібло, номінал 10 гривень; нейзильбер, номінал 5 гривень).

Заступник голови НБУ уточнила, що конкурс проходив у два етапи. Перший етап відбувся 21 січня - 22 березня цього року. У цей період всі бажаючі могли заповнити анкети і проголосувати за одну із монет, випущених у 2012 році. «Анкети збиралися у спеціально обладнаних скриньках для голосування, які були встановлені у територіальних управліннях НБУ, приміщеннях банків-дистриб'юторів НБУ, а також збиралися Асоціацією нумізматів України та надходили електронною поштою», - зазначила вона.

У першому етапі конкурсу взяли участь більше 8 тис. людей. «Це вперше (за весь час існування конкурсу. - Ред.), коли таке широке коло громадян взяло участь у процесі оцінювання», - зазначила представник НБУ.

У цілому, за даними Ричаківської, оцінювалися 33 найменування пам'ятних монет, які були випущені у минулому році.

За даними НБУ, як правило, тираж пам'ятних монет становить 5 тисяч. При цьому тираж монети «УЄФА. Євро-2012. Україна-Польща» склав 10 тисяч - по 5 тисяч в Україні та Польщі.

Як повідомляв ForUm, Національний банк України у січні ц.р. оголосив про проведення конкурсу «Найкраща монета року України».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

399