Політолог, директор центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко вважає, що статус спостерігача в Митному союзі дозволяє Україні будувати гнучку зовнішню політику при утриманні балансу інтересів з МС та Європейським союзом.

«Для отримання статусу спостерігача залишилися технічні і юридичні нюанси. Так що не бачу для цього жодних перешкод, адже політичне рішення з цього приводу вже прийнято», - зазначив він.

У той же час, за словами політолога, статус спостерігача в МС не викликає дратівливої реакції у європейських партнерів.

«Цей статус не суперечитиме угоді про Асоціацію з ЄС. Ми ж не вступаємо до Митного союзу, а лише є спостерігачем у цій структурі. Європейці самі говорять, що тільки одночасне перебування в зоні вільної торгівлі з ЄС і Митним союзом несумісне. Решта формати прийнятні», - переконаний Фесенко.

Експерт констатує, що такий формат взаємин з ЄС і МС дозволяє Україні проводити політичні маневри, а також будувати більш гнучку зовнішню політику.

Фесенко звертає увагу на необхідність тісної взаємодії з МС і ЄС, «30% нашого товарообігу з ЄС, 35% з Росією, плюс ще інші країни Митного союзу. Тут не можна вибирати категорично, потрібно дотримуватися балансу. Інша справа, що ми повинні не забувати про європейську інтеграцію як ключовий зовнішньополітичний пріоритет», - сказав він.

Нагадаємо, 31 травня в Мінську прем'єр-міністр України Микола Азаров і голова Євразійської економічної комісії Віктор Христенко підписали меморандум про поглиблення взаємодії між ЄЕК і Україною. Меморандум передбачає надання Україні можливості мати представника в ЄЕК і отримати статус спостерігача в Євразійському економічному союзі з 2015 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

191