У «Газпромі» заявляють, що реверсні поставки газу в Україну з Європи «небезпечні з усіх точок зору», оскільки проводяться без участі постачальника газу.

Про це сказав заступник голови «Газпрому», генеральний директор «Газпром експорт» Олександр Медведєв на прес-конференції у Москві.

«Не можна в односторонньому порядку говорити, що ми введемо реверс. Це не тільки некоректно, але і небезпечно з усіх точок зору. Я не хочу коментувати це, тому що ми повинні проаналізувати те, що відбувається, і хто є учасником (реверсних поставок). Але із загальних міркувань: для проведення реверсних операцій необхідна участь всіх залучених сторін - постачальника, покупця, транспортного оператора, власника транспортної системи», - сказав Медведєв.

При цьому він зазначив, що для континентальної Європи реверс - дуже поширене явище і «Газпром» є його учасником, але при цьому всі контракти і технічні умови таких операцій узгоджені, повідомляє «УНІАН».

За словами заступника голови «Газпрому», реверс від реверса відрізняється, оскільки буває фізичний реверс і віртуальний реверс. Він назвав віртуальний реверс без участі постачальника «самодіяльністю», підкресливши при цьому, що мова йде про складну технічну систему газопроводів, що йдуть з Росії через Україну до Європи.

«Тут самодіяльністю можна займатися, але на конкурс «Євробачення» навряд чи потрапиш», - сказав Медведєв.

Нагадаємо, Україна почала переговори про реверсні поставки газу з території Румунії.

Крім того, Україна веде переговори про можливі поставки газу в режимі реверсу з території Словаччини і вже погодила технічну частину процесу. 15 травня Україна почала імпорт газу через Словаччину в тестовому режимі.

28 березня під час візиту до Угорщини прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що Україна почала реверсні поставки газу з Європи через територію Угорщини.

Орієнтовний обсяг газу, який може бути законтрактований і поставлений за реверсною схемою через територію Словаччини та Угорщини, становить 7 млрд кубометрів. Контракт про постачання може бути підписаний протягом 2013 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

222