Російський газовий монополіст «Газпром» діятиме відповідно до укладеного у 2009 році контракту в питанні недобору Україною газу.

Про це заявив заступник глави «Газпрому», генеральний директор «Газпром експорт» Олександр Медведєв на прес-конференції в Москві.

«За контрактом фіксуються обсяги недобору, і ми маємо право за контрактом вимагати оплати цих не відібраних обсягів, тому будемо вести роботу відповідно з контрактом», - сказав Медведєв, відповідаючи на запитання, чи вимагатиме «Газпром» 7 млрд доларів за недобір газу минулого року, повідомляє «УНІАН».

Відповідаючи на запитання, чи судитиметься «Газпром» з «Нафтогазом» у Стокгольмському арбітражному суді, Медведєв сказав: «Вам, прямо, все розповісти». «Пам'ятаєте фільм: або я веду її до РАГСу, або вона мене веде до прокурора. Краще до РАГСу, ніж до прокурора», - додав він.

Нагадаємо, «Газпром» виставив НАК «Нафтогаз України» рахунок на 7 мільярдів доларів за газ, який Україна не закуповувала у 2012 році.

«Нафтогаз» направив «Газпрому» відповідь з викладенням своєї позиції, яка полягає в тому, що компанія виконала всі фінансові зобов'язання перед «Газпромом» у 2012 році.

Згідно з контрактом на закупівлю газу від 2009 року, мінімальний обсяг газу, до якого застосовано умову «бери або плати» (take-or-pay), становить 33,3 млрд кубометрів. «Нафтогаз України», за попередньою інформацією, закупив у 2012 році близько 25 млрд кубометрів газу. При цьому українська сторона своєчасно попередила «Газпром» про скорочення закупівлі газу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

238