Керівник групи радників глави Національного банку України Валерій Литвицький констатує, що протягом трьох років гривня зберігає свою купівельну спроможність.

«Якщо ви візьмете останні роки, починаючи з 2010-го року, гривня зберігає свою купівельну спроможність таким чином, що інфляція менше 10%. У нас вже четвертий рік йде, я не сумніваюся, що і тут буде інфляція менше 10%. Тобто це чотири роки, це період, якого ще не було в історії гривні», - сказав він.

За його словами, процес стабілізації гривні набрав ознак довгостроковості.

«Залишається стабільним і обмінний курс. Це зовнішній вимір гривні. Якщо гривня у внутрішньому вимірі за цінами стабільна, то по відношенню до інших валют вона теж стабільна. І цей процес набрав ознак довгостроковості», - зауважив експерт.

Литвицький переконаний, що внаслідок стабілізації на валютному ринку банки в найближчому майбутньому активізують кредитування.

«Якщо населення буде продовжувати довіряти гривні, то у банків будуть можливості використовувати депозити для кредитування. А цього року, нарешті, кредитування зазнало позитивного імпульсу. Довіра до гривні - це поступове нарощування кредитування. А поступове нарощування кредитування - це дуже важливо. За три місяці цього року капітальні інвестиції зросли на 3%. Так, питома вага банків, через їх кредитування, у формуванні цього ресурсу для зростання капітальних вкладень, зросла майже вдвічі», - підкреслив він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

157