Прокуратура АР Крим провела перевірки щодо захисту прав дітей на якісне харчування.

За інформацією прес-служби відомства, під час перевірки встановлено численні порушення.

«Маленькі кримчани, дошкільнята та молодші школярі, не отримують необхідних продуктів, споживають шкідливі і неперевірені на безпеку продукти, а проблема недофінансування харчування неповнолітніх перекладається на батьків», - зазначили в прокуратурі.

Зокрема, встановлено, що норми харчування виконуються тільки в Красноперекопському районі, в решті регіонів діти недоотримують необхідних продуктів, а калорійність раціону компенсується за рахунок крупи і борошняних страв. Причому є навчальні заклади, в асортименті столових яких взагалі не буває страв з риби, сухофруктів, з вмістом яєць, сметани і сиру.

При цьому недостатність фінансування харчування часто компенсується за рахунок батьків, які повинні оплачувати до 73% від вартості дитячих обідів при встановлених гранично допустимих 30%, а в Джанкойському регіоні - всі 100%.

У восьми регіонах встановлені випадки поставки в їдальнях навчальних закладів продуктів без документів, що підтверджують їх якість та безпеку.

У п'яти регіонах виявлені в асортименті столових продукти з ароматизаторами, консервантами і барвниками, які заборонені для споживання дітьми.

Крім того, зазначили в прокуратурі, існує проблема забезпечення харчування пацієнтів дитячих лікарень: у восьми регіонах дітей годують на 1-4 грн на день, тому вони не отримують м'яса, риби, вкрай обмежені в молочних продуктах.

Всього на порушення органами прокуратури внесено 34 документи реагування, поставлено питання про дисциплінарну відповідальність 47 чиновників. До Ради міністрів АР Крим внесено подання з вимогою належної організації роботи органів виконавчої влади та місцевого самоврядування щодо забезпечення повноцінного харчування в дитячих установах автономії.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

174