Пік повені Празі належить пережити, ймовірно, у вівторок, повідомляє інформагентство ЧТК з посиланням на інформацію кризового штабу. Раніше метеорологи припускали, що «велика вода» прийде в столицю Чехії у понеділок.

Згідно з останніми даними, наразі в межах міста через Влтаву протікає близько 3000 кубометрів води за секунду, нормальним об'ємом вважається 149 кубометрів за секунду. Захисні бар'єри споруджені в Празі з розрахунку 3250 кубометрів за секунду, повідомляє РІА «Новости».

Очікується, що рівень води у Влтаві підніметься у зв'язку з надходженням води з річки Бероунки - притоки Влтави. Прем'єр-міністр Чехії Петр Нечас повідомив, що, можливо, у вівторок доведеться відкрити шлюзи на Влтавських каскадах, що збільшить обсяг води, яка протікає через Прагу, до 3300 кубометрів за секунду.

Під час сильної повені у серпні 2002 року, коли захисні бар'єри не витримали напору стихії, і вода хлинула на вулиці столиці Чехії, через Влтаву протікало 5300 кубометрів води за секунду.

Надзвичайний стан у зв'язку з повінню було введено у неділю урядом країни у всіх краях Чехії, за винятком Пардубицького краю. У Празі зараз затоплені острови, розташовані в центральній частині міста. Частково не працює метро. З підтоплених районів, розташованих поблизу Влтави, влада за необхідності евакуює людей. Кризовий штаб контролює ситуацію в столиці Чехії.

Згідно з офіційними даними, жертвами нинішньої повені в Чехії вже стали шестеро людей, п'ятеро людей вважаються зниклими безвісти. З повінню по всій країні борються близько 15 тисяч пожежних і три тисячі військовослужбовців. Евакуйовані із зон затоплення понад 7 тисяч осіб.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

230