У Міністерстві закордонних справ України заявляють, що новий генеральний консул РФ у Криму ще не отримував екзекватуру (документ, що засвідчує визнання консула державою перебування).

Про це «УНІАН» заявив в. о. директора Департаменту інформаційної політики МЗС України Євген Перебийніс.

«На даний момент екзекватуру новий генеральний консул РФ у Сімферополі ще не отримував», - сказав Перебийніс.

Він зазначив, що згідно з процедурою, новий генконсул зможе офіційно працювати і бути акредитованим тільки після того, як отримає екзекватуру.

Раніше ЗМІ повідомили про те, що співробітник генерального консульства РФ у Сімферополі на умовах анонімності заявив РІА «Новости», що В'ячеслав Світличний, який змінить Володимира Андрєєва на посаді генерального консула Росії в Сімферополі, приступить до виконання обов'язків у вівторок, 4 червня.

Нагадаємо, раніше генконсул РФ у Сімферополі Андрєєв в інтерв'ю телеканалу ATR заявив, що «тема колабораціонізму і пособництва окупантам зобов'язана бути присутньою у всіх заходах», які стосуються депортації кримських татар.

Кримські татари у відповідь провели низку акцій з вимогою оголосити генконсула персоною нон-грата.

22 травня зовнішньополітичне відомство України висловило надію, що МЗС Росії і російська влада дадуть належну оцінку висловлюванням генерального консула, який в інтерв'ю телеканалу ATR фактично виправдав депортацію кримських татар.

23 травня у МЗС Росії визнали, що генконсул РФ у Сімферополі Андрєєв допустив некоректні формулювання щодо кримських татар і не врахував чутливого характеру цього питання.
24 травня Андрєєв заявив, що не згоден із заявою МЗС Росії з приводу його висловлювань щодо кримських татар і прийняв рішення залишити свою посаду.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

547