Модернізація газотранспортної системи (ГТС) України вимагає $5,3 млрд інвестицій. Про це заступник головного інженера з питань модернізації та перспективного розвитку ГТС держкомпанії «Укртрансгаз» Олег Михалевич заявив під час круглого столу, повідомляє кореспондент ForUm'у.

За словами експерта, реалізація такого проекту вимагає значних і довгострокових капіталовкладень.

«Згідно з нашими розрахунками, які підтверджені відомою компанією Mott McDonald, інвестиції в розмірі $5,3 млрд забезпечать щорічний транзит до Європи в обсязі 145 млрд м3 на період до 2030 р. і далі. Це менше, ніж вартість «потоків», які Росія будує в обхід України - Північного кошторисом у $15 млрд і Південного», - сказав фахівець.

Він додав, що основними напрямами інвестування в ГТС будуть магістральні газопроводи «Уренгой-Помари-Ужгород», «Союз» і «Прогрес», а також північна система газопроводів, які й надалі становитимуть основний маршрут транзиту».

Михалевич зазначив, що вибір об'єктів і напрямів модернізації безпосередньо залежатиме від очікуваних обсягів транзиту. «За оцінками «Укртрансгазу», завантаження ГТС становитиме від 60 млрд м3 (песимістичний сценарій) до 110 млрд м3 (оптимістичний сценарій). Виходячи з цих прогнозів, ми і розробили інвестпрограми», - зазначив експерт.

Нагадаємо, міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький заявив, що Україна розраховує отримати кошти від Європейського інвестиційного банку та ЄБРР на модернізацію ГТС у вересні цього року.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

420