Трохи раніше, ніж у пісні, але з тим же успіхом, як і десять років тому, Київ засипало тополиним пухом. Вже не перший тиждень городяни всіляко намагаються врятуватися від білої напасті. Люди, хто в сонцезахисних окулярах, хто просто відмахуючись від пушинок, що залітають в очі, ніс і вуха, поспішають у своїх справах, нарікаючи на незручності, заподіяні тополями.

Для багатьох період цвітіння цих дерев - не просто дратівливий чинник, а причина походу до алерголога. Відповідно, любителів такого «літнього снігу» знайти складно. І все таки більшість експертів, як медиків, так і екологів, сходяться на думці, що тополі відіграють надзвичайно важливу роль для навколишнього середовища. Тому ті пару-трійку тижнів, коли вони «пушаться», варто просто набратися терпіння і перечекати.

Еко-користь

Про те, що ці дерева не варто висаджувати, а вже тим більше вирубувати, за словами екологів, не може бути й мови. «Тополі, насамперед, очищають повітря, затримують пил. Адже люди вживають як солодкі, так і гіркі ліки... Ось і тополі можна розглядати як ліки для очищення повітря», - говорить еколог Володимир Барейко.

Його колега, голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко такої ж думки. Вона додає, що, крім надзвичайних можливостей очищати повітря, які і відрізняють тополі від інших дерев, вони ще створюють антишумовий екран, який поглинає звуки від того ж транспорту.

«Вчені, які розробляють дендроплани озеленення населених пунктів, виходячи з окремого навантаження, що припадає на той чи інший район, визначають породи дерев, які найбільше відповідають головним завданням: мінімізації забруднення, очищенню повітря і зменшенню шумового навантаження», - каже вона.

До того ж, за словами екологів, є різні породи тополі, серед яких ті, які не «пушаться». До таких, наприклад, відносяться пірамідальна і срібляста тополя. Відрізнити їх від інших сортів можна навіть на стадії саджанця. Також варто зазначити, що випускають пух тільки жіночі особини чорної тополі. Тому елементарним способом, не на шкоду очищенню повітря, в містах можна висаджувати чоловічі.

Але, за словами еколога, і тут є заковика. Виявляється, що люди самі «провокують» природу на такі незручності. Кронування тополі (обрізка гілок - Ред.) призводить до того, що чоловічі особини перероджуються в жіночі. Відповідно і пуху стає більше.

Не такий страшний пух, як його малюють?

Не б'ють тривогу щодо тополиного пуху і в медичних колах. Мало того, експерти зазначають, що сам по собі тополиний пух не є сильним алергеном.

«Він практично не викликає алергії. Це все тополина паніка, пов'язана з тим, що, по-перше, дратує сам пух, який літає в повітрі. По-друге, на пушинку осідають різні справжні алергени. Їх може бути 5-7 видів. Саме вони і викликають алергію. Небезпечний не сам тополиний пух, а пилок інших дерев, що осів на ньому, чагарників, злакових, лугових і т.д.», - розповідає президент Асоціації алергологів України, професор Борис Пухлик.

Сказати про те, скільки приблизно українців на сьогоднішній день страждають від алергії на тополиний пух, спеціаліст не може. Каже, що такі підрахунки не ведуться.

«В Україні взагалі немає статистики алергічних захворювань. Тому сказати вам точно я не можу. Але можу озвучити, скільки страждає на поліноз - алергію на пилок рослин. Це будуть дані наукових досліджень, моїх спостережень. Йдеться приблизно про 8-10% населення України. Якщо дійсно у нас населення 45 млн, то це близько 4 млн осіб», - розповідає алерголог.

У той же час він зазначає, що алергія стала хворобою дітей та молоді. «Раніше вважалося, що алергія проявляється в 7-8 років. Тепер ми бачимо алергічну реакцію на пилок десь буквально з 4-х років. І, як правило, це все наростає до 20-25 років. Потім настає більш плавний період, потім кількість реакцій зменшується і з віком йде імунодепресія. Людина до 50 років вже починає забувати про це», - каже Борис Пухлик. Пояснюється такий процес просто: «Це пов'язано з імунною системою людини».

Що ж до того, як боротися з проявами алергії, президент Асоціації алергологів України радить, насамперед, звертатися до лікаря, а не займатися самолікуванням. Також каже, що не варто зловживати антигістамінними препаратами, які знімають тільки симптоми.
«Лікуватися потрібно по-справжньому. Потрібно обстежитися і послідовно, з осені починати лікування, яке позбавляє людину від алергії», - радить він.

Народні засоби

Самі ж кияни справляються з пухом хто як може. Деякі намагаються менше часу проводити на вулиці, рятуючись у приміщеннях і закриваючи вікна антимоскітними сітками. Ті ж, у кого немає можливості постійно перебувати в офісі або вдома, іншого способу, окрім як сонцезахисні окуляри, не знаходять. Детальніше про це вони розповіли ForUm'у.
 
 
Інеса скаржиться, що біля її будинку не так багато тополі, а от у районі роботи дерев більше і їй, як алергіку, в цей період доводиться нелегко.

«Пух сильно докучає, оскільки я алергік, тому досить складно перебувати в таких кліматичних умовах. Намагаюся менше залишатися на відкритій місцевості», - каже дівчина.
 
 
Оксана налаштована категорично. «Пух приносить мені жахливі проблеми. У мене алергія, сильно сльозяться очі. І щодня я виходжу і думаю, коли їх вирубають, тому що це жахливо. І справлятися з цим неможливо. Потрібно якось зібратися і вирубати їх. Нехай посадять інші дерева. Є тополі іншої статі, які не пускають пух», - скаржиться вона.
 
 
А ось Галина каже, що особливого роздратування на такі витівки природи у неї не виникає.
«Якийсь дискомфорт відносний був, але ні алергії, ні чогось подібного не спостерігалося. Практично безболісно переношу цей період», - ділиться співрозмовниця.

Ще одна киянка, Наталія, розповіла кореспондентам ForUm'у, що пух їй набрид, але з урахуванням того, скільки користі приносять тополі, готова перечекати цей несприятливий період. Каже, що, незважаючи на пухову «атаку», у жодному разі не згодна з тим, що ці дерева потрібно вирубувати. А вдома рятується звичайною антимоскитною сіткою.

Зрозуміло, що тополі найближчим часом ніхто не вирубуватиме. Та й з урахуванням всіх екологічних переваг робити це недоцільно. У свою чергу озеленювачам варто взяти на замітку, які сорти тополі висаджувати, щоб і навколишньому середовищу не нашкодити, і людей позбавити від зайвих проблем.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

842