Формат співпраці України з Митним союзом є «3 +1». Про це заявив представник Президента України у Верховній Раді, народний депутат Юрій Мірошниченко під час засідання Погоджувальної ради представників депутатських фракцій у парламенті, повідомили ForUm'у у прес-службі Глави держави.

За словами Мірошниченка, і команда Адміністрації Президента України, яка веде переговори про співпрацю з Митним союзом, і Президент особисто є прихильниками формату співпраці України з МС за формулою «3 +1».

«Ще більше року тому Глава держави запропонував формат співпраці з Митним союзом у форматі« 3 +1 », і наші колеги по переговорах тоді досить негативно поставилися до цієї пропозиції, але врешті-решт прийняли і підтримали нашу позицію», - сказав він.

Мірошниченко підкреслив, що Україна працює над отриманням статусу спостерігача в МС, тобто вона зможе бути присутньою на засіданнях, матиме для ознайомлення всі документи. «Зможе висловлювати свої позиції з тих чи інших проектів рішень, але не матиме обов'язку виконувати рішення керівних органів Митного союзу», - підкреслив він.

«Йдеться про абсолютно прагматичні національні інтереси України, які зараз захищає, на жаль, Президент сам, замість того, щоб мати за спиною підтримку українського парламенту, українського суспільства», - додав він.

Як раніше повідомляв ForUm, Росія пропонує Україні вступити до Митного союзу, що дозволить знизити ціну на закуповуваний у РФ природний газ. Україна сподівається на підписання угоди про асоціацію та ЗВТ з Євросоюзом і пропонує секторальну співпрацю з МС за формулою «3 +1», але Росію це не влаштовує.

31 серпня у Мінську прем'єр-міністр України Микола Азаров і голова Євразійської економічної комісії Віктор Христенко підписали меморандум про поглиблення взаємодії між ЄЕК і Україною. Меморандум передбачає надання Україні можливості мати представника в ЄЕК і отримати статус спостерігача в Євразійському економічному союзі з 2015 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

503