Національний банк України починає тестування модернізованої Національної системи масових електронних платежів (НСМЕП). Про це повідомляє прес-служба НБУ з посиланням на заступника директора Генерального департаменту інформаційних технологій і платіжних систем Нацбанку Інну Тютюн.

Згідно з повідомленням, модернізація відбувається за рахунок впровадження відкритих міжнародних стандартів при побудові НБУ маршрутизатора НСМЕП, розрахунково-клірингового центру НСМЕП, процесингового центру НСМЕП, а також введення міжнародних стандартів для чіпових карт.

У рамках запланованої модернізації 1 червня 2013 р. стартував чотиримісячний пілотний проект з метою відпрацювання питань взаємодії між банками-учасниками НСМЕП і маршрутизатором системи, що створюється НБУ.

В оновленій НСМЕП пропонуються якісно нові рішення для платіжного ринку. Наприклад, система передбачає створення карт із магнітною смугою і EMV-чіпом на основі відкритих міжнародних стандартів. Для розрахунків у мережі Інтернет планується використання спеціальних технологій захисту даних. У майбутньому буде можливе використання карт НСМЕП за кордоном у разі розміщення на карті логотипу міжнародної платіжної системи. «Важливо відмітити відсутність витрат на адаптацію більшості чинного термінального обладнання банків України для прийому таких карт», - зазначила представник НБУ.

При цьому для обробки внутрішньобанківських операцій з картками НСМЕП банки зможуть використовувати власні процесингові центри. Також фінансові установи зможуть скористатися процесинговим центром НБУ, в якому застосовуються відкриті міжнародні протоколи і стандарти. «Тарифна політика в оновленій НСМЕП буде ринковою і конкурентоспроможною з пропозиціями міжнародних платіжних систем», - додала заступник директора департаменту.

Як повідомляв ForUm, обсяги платежів, проведених через систему електронних платежів Національного банку України у 2012 році, перевищують ВВП більш ніж у 8 разів, а операції за платіжними картками становили більше 50% від ВВП.

Довідка. Пілотний проект НСМЕП був впроваджений у грудні 2000 року. 19 липня 2001 р. була емітована перша платіжна карта системи, а вже 22 листопада 2004 р. почалася промислова експлуатація системи. 14 червня 2012 р. була затверджена Стратегічна програма розвитку безготівкових роздрібних платежів в Україні на 2012 - 2014 роки, якою передбачено модернізацію НСМЕП, впровадження відкритих стандартів для підвищення її привабливості для банків та їхніх клієнтів.

На сьогодні в НСМЕП входить 58 банків і 9 небанківських установ, у тому числі УДППЗ «Укрпошта». За час роботи системи було випущено більше 3,5 мільйона платіжних карт за класичною технологією і більше 6 млн. «Національних карт» для виплат компенсацій вкладникам колишнього Ощадбанку СРСР. Наразі встановлено більше шести тис. терміналів НСМЕП, більше 11 тис. терміналів в Україні приймають «Національні картки».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

311