Президент Туреччини Абдуллах Гюль закликав громадян Туреччини до розсудливості і спокою. «Все, що ми повинні зараз зробити - це заспокоїтися і слідувати правилам. І якщо є інші погляди, заперечення, то висловлювати їх треба мирним способом. Вони вже виражені. Відтепер у жодному разі не можна допускати тієї неприйнятної поведінки, яка завдає шкоди іміджу нашої країни», - підкреслив президент.
 
При цьому він вважає протести, які охопили різні міста країни, проявом демократії і приймає даний сигнал суспільства. «Воля народу виражається у виборах. Але демократія - це не лише вибори. Це ще можливість висловлювати свої думки, погляди, висловлювати заперечення різними способами. І мирні демонстрації - це частина демократії. У цьому сенсі події останніх днів я розглядаю в цих рамках. Хочу підкреслити: це послання (суспільства) я приймаю як висловлене з благими намірами», - заявив президент.
 

На його думку, в демократичному суспільстві, яким є Туреччина, потрібно поважати різні думки і погляди. «Туреччина живе за демократичними правилами. Всі вони укладаються в стандарти західної демократії. Це країна, яка вірить у верховенство закону. Ми живемо у відкритому суспільстві. У нас у всіх є свої думки, погляди, політичні уподобання - вони різні, всі їх потрібно поважати. Але любов і повага повинні бути взаємними», - вважає Гюль. Президент Туреччини нагадав, що країна загальними зусиллями створювала свій позитивний імідж в останні 10 років, добилася великих успіхів, і руйнувати їх не можна, повідомляє РІА «Новости».

За даними ЗМІ, за час заворушень поранення отримали 536 осіб, більше 2,3 тисячі були затримані. Для розгону протестуючих застосовувався сльозоточивий газ і водомети.
 

За заворушеннями, що охопили різні міста Туреччини, стоять радикальні групи, і ці акції не мають відношення до прагнення народу, у свою чергу заявив сьогодні прем'єр-міністр Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган.

Як повідомляв ForUm, у Туреччині кілька днів триває акція протесту через рішення влади вирубати парк Гезі в районі Таксим у Стамбулі і побудувати на його місці торговельно-розважальний комплекс. Почалося все з мирної чотириденної акції, яка поширилася на безліч провінцій країни і переросла у заворушення з вимогами відставки уряду.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

294