Найбільш поширеною інфекцією, яка виявляється медиками після аналізу крові у потенційних донорів, є гепатит С.

Про це, як передає кореспондент ForUm'у, заявив під час круглого столу на тему «Інфекційна безпека донорської крові та її компонентів в Україні» директор ДУ «Інститут патології крові та трансфузійної медицини НАМН України» Василь Новак.

Зокрема, він повідомив, що у 2012 році після перевірки було забраковано 1054 літрів компонентів донорської крові через виявлення в них ВІЛ, 1161 літр - через виявлення гепатиту B, 3024 літри - через гепатит С і 1619 - через сифіліс.

«Існує загальне переконання, що донорство сприяє поширенню інфекцій. Це неправда. Завдяки донорства ми виявляємо інфікованих. Так, ми з'ясували, що з ВІЛ найвищі показники у Миколаївській, Одеській, Дніпропетровській областях, зате в Закарпатській, Харківській, Запорізькій вони найменші», - повідомив фахівець.

Також за його словами, найгірша картина щодо інфікування потенційних донорів гепатитом B - у Закарпатській, Івано-Франківській областях та місті Севастополь, а найкраща ситуація - у Сумській, Дніпропетровській та Донецькій.

«Найвищі показники щодо гепатиту C у Кіровоградській, Одеській, Хмельницькій областях, найнижчі - у Волинській, Сумській, Рівненській. Щодо сифілісу - найвищі у Кіровоградській, Одеській, Закарпатській, а от у Севастополі, Донецьку, Луганську - найнижчі», - розповів Новак.

Тим часом, директор ВГО «Зупинимо гепатит» Дмитро Коваль зазначив, що близько 30% дітей інфікуються під час переливання крові.

«Для хворих на гемофілію інфікування гепатитом становить близько 60%. Це те, що я знайшов в українських джерелах. Хоча насправді ця цифра набагато вища», - зазначив він. Крім того, за словами Коваля, в хірургічних стаціонарах близько 10% хворих інфікується під час переливання крові.

Зі свого боку заступник директора департаменту реформ та розвитку медичної допомоги МОЗ України Євген Мороз підкреслив: «Немає такого, що тільки ви потрапили в лікарню, в 30% випадків отримаєте гепатит. Ті, хто хворіють на гемофілію - так. Тому що п'ять років тому лікування хворих на гемофілію проводилося тільки замороженою плазмою, що не стерилізується. Крім того, ми раніше не досліджували компоненти крові на гепатити С», - повідомив Мороз.

Аліна Єремеєва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

313