Значне підвищення рівня води в деяких річках Західної Європи, зокрема на Дунаї, прийде в Україну протягом 20-25 днів.

Про це на брифінгу в понеділок повідомив заступник директора Українського гідрометеорологічного центру Анатолій Прокопенко.

«Відмічається також зростання рівнів води на зарубіжному Дунаї... Велика вода, яка зараз спостерігається на Дунаї, на нашу територію прийде не раніше ніж через 20-25 днів», - сказав Прокопенко.

Синоптик зазначив, що на території країни також відмічається підвищення рівнів води в річках, пов'язане зі збільшенням кількості опадів.

«Опади, які випадають, сприяють підвищенню рівнів води. На сьогоднішній день ми відмічаємо підйом рівнів води в басейні Прута, Тиси, в басейні Дністра до 50 см», - зазначив Прокопенко, повідомляє «УНІАН».

Триває повінь і на річках Рівненської, Волинської, Львівської та Івано-Франківської областей. За прогнозом синоптика, вже 3-4 червня в басейнах Сяну та Дністра (Львівська та Івано-Франківська області) очікується підйом рівня води на 1-1,5 метра, проте загрози населеним пунктам це не несе.

Прокопенко також повідомив, що більш складна ситуація склалася у Волинській області, де через подальший розлив Прип'яті можуть бути затоплені деякі населені пункти.

Нагадаємо, сьогодні на півдні і південному сході Німеччини, де через затяжні зливи піднімається рівень води в Ельбі та Дунаї, евакуйовані тисячі людей.

Дощі і річки, що вийшли з берегів, заливають автобани і залізничне полотно, змушуючи концерн «Дойче бан» вносити істотні зміни в розклад руху поїздів. У деяких населених пунктах Баварії та Тюрінгії, де в суботу і неділю місцями випало до 100 мм опадів, скасовано заняття в школах і дитячих садах.

Влада міста Гесніц у німецькій федеральній землі Тюрінгія прийняла рішення евакуювати всіх мешканців цього населеного пункту після того, як рівень води в річці Плайсе в чотири рази перевищив норму.

Через повені в Празі і приблизно в 40 інших містах Чехії уряд оголосив про введення в країні режиму надзвичайного стану.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

395