Українська економіка пройшла період первинної приватизації - великі фінансово-промислові групи в основному купують активи один у одного, а не в ході приватизаційних торгів. Про це заявив економічний експерт Інституту законодавства Верховної Ради, доктор наук Валерій Воротін, коментуючи найбільші угоди у сфері корпоративних активів за перші п'ять місяців цього року.

«Цю тенденцію можна проілюструвати кількома гучними прикладами - покупкою Group DF групи телеканалів «Інтер» у Валерія Хорошковського і придбання структурами Сергія Курченка Одеського НПЗ у «Лукойлу». Масштаб цих угод дозволяє говорити про те, що вітчизняні ФПГ готові конкурувати вже за ринкові активи, а не тільки готуються до приватизації», - заявив Валерій Воротін.

Нагадаємо, за повідомленнями ЗМІ, «Інтер» був куплений за 2,5 млрд доларів, а ОНПЗ - 250 млн.

У цьому ж зв'язку експерт нагадав про купівлю групою Ріната Ахметова СКМ 25-процентного пакету акцій компанії «Нафтогазвидобування» в березні 2013 р. «Поява СКМ як акціонера «Нафтогазвидобування» у галузі оцінили як можливість завершення тривалого корпоративного конфлікту між власниками», - заявив Валерій Воротін.

На думку експерта, результати приватизації 1990-х і 2000-х років уже навряд чи можуть бути легко переглянуті. «Як би ми не ставилися до приватизації активів, що проходила після отримання Україною незалежності, її вже можна вважати етапом, що залишився в історії. Багато активів вже кілька разів поміняли власників, кардинально змінилися структурно і технологічно. І економіка України все одно отримала своє, оскільки неминучі вкладення у виробництво, розвиток ринку праці, податкові відрахування - все це так чи інакше працювало і працює на державу», - підкреслив Валерій Воротін.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

270