Уряд у рамках реалізації Державної програми активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки впроваджує нові підходи у кредитуванні підприємств базових галузей і підприємств, що мають значний потенціал імпортозаміщення.

На сьогодні підготовлені перші 65 проектів для подачі в банківські установи, з них два проекти вже були погоджені Державним експортно-імпортним банком України.

Перший проект передбачає створення потужностей для серійного виробництва широкозахватних посівних комплексів і дискових борін на ПАТ «Червона зірка» (м.Кіровоград), що забезпечить збереження 2200 робочих місць. Другий проект - фінансування заміни мартенівського способу виробництва сталі на електросталеплавильний на ПрАТ «Донецьксталь» (м.Донецьк).

Інформація про умови надання кредитів цим двом підприємствам є комерційною таємницею і не підлягає розголошенню. Однак слід звернути увагу, що кредити надаються на загальних підставах, ніяких «пільг» за кредитами підприємства не отримують.

Як зазначив директор департаменту стратегічного розвитку економіки Мінекономрозвитку Євген Олейников, єдиною відмінністю є те, що ці кредити надані під державні гарантії. Використання цього механізму підтримки дозволило позичальникам отримати кредити на більш тривалий термін і за нижчою ставкою.

«Державна гарантія дозволяє знизити ставку за кредитом за рахунок того, що банк може формувати значно менший обсяг резервів під такий кредит, оскільки для нього гарантом виступає держава», - пояснив Олейников.

Він підкреслив, що метою Держпрограми є не надання пільг, а створення умов для широкої модернізації підприємств, що дозволить їм виробляти конкурентоспроможну продукцію.

«Мета нашої програми не короткостроковий ефект, який можна отримати за один-два місяці. Наше завдання провести структурну перебудову економіки, модернізувати її для того, щоб вона випускала конкурентоспроможну продукцію», - сказав Олейников.

За його словами, для проведення модернізації вітчизняних підприємств буде потрібно не менше 1,5-2 років. Однак крім часу підприємство повинно мати фінансовий ресурс, якого завжди не вистачає, а банківські кредити все ще занадто дорогі. У даному випадку ефективним є використання механізму залучення коштів під державні гарантії.

«Ми не надаємо підприємствам пільги і не компенсуємо процентну ставку, в даному випадку ми зводимо дві зацікавлені сторони - банк, який зацікавлений у кредитуванні, і підприємство, яке хоче розвиватися, допомагаючи вирішити проблему високої кредитної ставки, не використовуючи при цьому кошти Державного бюджету» , - зазначив чиновник.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

159