Україна посідає останнє місце серед країн Європи за показником посмертного донорства: на один мільйон населення пропадає 0,15 випадків посмертного донорства. Про це під час публічної лекції в Харківському медуніверситеті на тему «Трансплантація в Україні - сьогодення і майбутнє, етичні та нормативно-правові аспекти» розповіла міністр охорони здоров'я України Раїса Богатирьова, повідомляє прес-служба МОЗ.

За її словами, у сусідній Польщі показник посмертного донорства перевищує чотирнадцять випадків на мільйон населення, а в Іспанії, яка є лідером за цим показником, таких випадків - 35 на мільйон населення.

«На шляху розвитку трансплантації в Україні в останні десятиліття стала «презумпція незгоди» як основа чинного законодавства. Якщо до 1999 року - дати ухвалення закону про трансплантацію - переважала пересадка органів, вилучених у донора-трупа, то після 1999 року почала стрімко збільшуватися кількість трансплантацій органів від живого родинного донора», - сказала глава МОЗ.

Кількість органних трансплантацій в Україні не перевищує 120 на рік, при цьому із них 15% - це трансплантація завдяки посмертному донорству. Всього в Україні показник трансплантацій на один мільйон населення становить 1,6, тоді як в Австрії цей показник досягає 81,5, в Іспанії - 85,6, у США - 76,7 на мільйон населення.

Міністр зазначила, що подолати суспільну недовіру до трансплантології і посмертного донорства можна, об'єднавши зусилля всіх органів центральної виконавчої влади, місцевих органів самоврядування, правоохоронних органів, громадських організацій та релігійних конфесій.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

297