У Росії сьогодні, 1 червня 2013 року, набув чинності федеральний закон про охорону здоров'я громадян від впливу навколишнього тютюнового диму та наслідків споживання тютюну, який вводить повну заборону на паління у більшості громадських місць і навіть на окремих територіях на відкритому повітрі.

Крім того, забороняється реклама тютюнових виробів і серйозно обмежується їхній роздрібний продаж.

Так, не можна буде курити не тільки у приміщеннях освітніх, медичних, спортивних, культурних установ, а й на їхніх територіях. Кімнати для паління повинні будуть зникнути і з аеропортів. Спеціально відведені місця для куріння дозволено залишити на робочих місцях і на круїзних лайнерах (за бажанням власника), також їх можна буде обладнати у багатоквартирних будинках. При цьому у приміщеннях загального користування житлових будинків (на сходових клітках тощо) курити буде заборонено.

Крім того, документ вводить заборону на куріння на вулиці на відстані менше ніж 15 м (у початковому варіанті 10 м) від входів у приміщення залізничних вокзалів, автовокзалів, аеропортів, морських портів, річкових портів, станцій метрополітену. Курити буде не можна на дитячих майданчиках і на обладнаних пляжах, передає «РБК».

Через рік після набрання чинності цих заборон (з 1 червня 2014 р.) буде заборонено палити в поїздах далекого слідування, на пасажирських суднах далекого плавання, готелях і ресторанах. Заборонено буде і куріння тютюну на пасажирських платформах, що використовуються виключно для перевезення пасажирів у поїздах приміського сполучення. Цей захід більш жорсткий, ніж, наприклад, у європейських країнах, де не можна курити лише на закритих платформах, на відкритих платформах курити або можна, або на них виділені спеціальні місця для курців.

Законодавці ввели заборону реклами і стимулювання продажу тютюнових виробів, у тому числі демонстрації їх і процесу куріння у новостворюваних та призначених для дітей аудіовізуальних творах, включаючи теле- і відеофільми, в театрально-видовищних спектаклях, в радіо-, теле- і відеопрограмах і спонсорства тютюну.

Зазначається, що для новостворюваних творів, призначених для дорослих, також встановлено цю заборону, за винятком випадків, коли демонстрація тютюнових виробів і процесу куріння є невід'ємною частиною художнього задуму.

Закон прийнято Держдумою 12 лютого 2013 року і схвалено Радою Федерації 20 лютого 2013 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

293