Україна має можливості для здешевлення російського газу. Таку думку висловив директор секретаріату Енергетичного співтовариства (ЕС) Янеш Копач на прес-конференції в рамках 4-го Європейсько-українського енергетичного дня.

«Для споживачів найважливіша річ - це існування конкуренції. Я не знаю, яка ціна зараз російського газу в Україні, але я знаю, що російський газ дорогий для Македонії, де невелике споживання, але ця країна повністю залежить від російського газу і платить 490 дол за 1 тис. куб. м, а російський газ для Великобританії, яка знаходиться набагато далі, - 425 дол за 1 тис. куб. Отже, чим більше ви йдете на захід, тим дешевше російський газ», - заявив Копач.

На його думку, так відбувається, тому що російський газ на заході має конкуренцію з газом із Норвегії, Алжиру, скрапленим газом із LNG-терміналів, повідомляє "РБК-Украина".

«Там росіяни адаптуються до умов ринку. Ось чому важливо, щоб Україна мала й інші джерела газопостачання, навіть якщо це російський газ із інших потоків. Бо навіть російський газ буде набагато дешевший для України», - вважає Копач.

За його словами, сьогодні в Україні є нові можливості завдяки реверсній поставці газу зі Словаччини. «Я думаю, незабаром на словацькому кордоні буде значний потенціал, на всіх інших кордонах - незначний. Коли буде багато конкуренції, то від цього буде більше ефекту», - пояснив Копач.

Він також додав, що російський газ із інших потоків може бути дешевший, ніж російський газ безпосередньо із Росії.

Як повідомляв ForUm, президент Російського газового товариства Валерій Язєв днями заявив, що не виключає поступок Україні щодо ціни на російський газ у разі «можливості втрати контракту».

30 березня глава «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що схеми, організовувані України з отримання газу в Європі, нагадують шахрайські.

Європейський комісар з питань енергетики Гюнтер Оттінгер заявляє про повну законність реверсних поставок газу з Європейського Союзу в Україну.

28 березня прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив про те, що Україна почала реверсні поставки газу з Європи через територію Угорщини, а 15 травня - тестовий імпорт газу зі Словаччини.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

253