Україні потрібно створити систему контролю за психічно хворими людьми, які перебувають не у стаціонарі, а вдома на фармакологічному лікуванні. Про це, відповідаючи на запитання кореспондента ForUm'у, заявила експерт з медичного права Громадської ради Міністерства охорони здоров'я України Зоряна Черненко.

Зокрема, експерт зазначила, що після розвалу Радянського Союзу в українському законодавстві були прописані норми, згідно з якими багатьох людей, які потерпають на психічні захворювання, але які не є небезпечними для суспільства, перевели на фармакологічне лікування вдома, а не у стаціонарі. «Людей випустили, оскільки це - забезпечення прав людини. До того ж, сьогодні в Україні немає витверезників. Але насправді сьогодні є проблема, як з цим справлятися, і необхідно, щоб хвора людина дійсно проходила огляди. Потрібно більше контролювати, але сьогодні одні перестали цим займатися, а до інших це так і не дійшло», - сказала вона.

У той же час Черненко підкреслила, що в цьому питанні діяти потрібно виважено. «Не можна перегинати палицю, наприклад, створюючи витверезники, як це нещодавно було запропоновано в одному законопроекті, і всіх, хто не розуміє шкоди від алкоголю, поставити в ряд з психічно хворими, агресивними людьми і закрити у спецустанови», - зазначила вона.

Представник ради при МОЗ також поскаржилася на те, що питання посилення контролю за психічними хворими, які перебувають поза стаціонару, дискутується тільки у профільних медичних колах.

Як повідомляв ForUm, 24 травня у Запоріжжі психічно хворий 51-річний чоловік напав на працівників «швидкої допомоги». Від отриманих колотих ран на місці померла медсестра, лікар госпіталізований у медичний заклад. До приймальних відділень медичних установ Запоріжжя мають намір наблизити маршрути міліцейських нарядів, а бригади «швидкої» пропонується забезпечити тривожними кнопками для виклику нарядів ДСО.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

332