Незалежний фінансовий експерт Анатолій Заїка констатує, що оцінки рейтингового агентства Moody's завжди відрізнялися більш консервативними песимістичними прогнозами у порівнянні з іншими агентствами.

Так він прокоментував прогноз Moody's щодо зниження курсу гривні на 10-15% до кінця 2014 року.

«У своєму прогнозі Moody's очікує зниження курсу української гривні на 10-15%. Дивно, що аналітики цієї поважної установи однобоко підійшли до складання такого прогнозу, враховуючи виключно дефіцит за рахунком поточних операцій. Може, це ознака того, що міжнародні рейтингові агентства свого часу фактично не розгледіли і не відчули настання кризи 2007-2008 року? А якщо врахувати, що оцінки Moody's завжди відрізнялися більш консервативними песимістичними прогнозами у порівнянні з іншими агентствами, до цього слід підходити з деяким скептицизмом», - зазначає він.

Експерт стверджує, що аналіз ситуації на українському валютному ринку впродовж останніх років підтверджує, що навіть у дещо гірших умовах Україна змогла утримати курс від падіння.

«Чи не є це підставою для стриманого оптимізму? Наприклад, тільки за квітень профіцит платіжного балансу склав майже мільярд доларів. Також додатковою гарантією керованості процесу курсоутворення можна вважати поступове, хоча і повільне зростання золотовалютних резервів», - зауважив аналітик.

У той же час, Заїка констатує, що уряду навіть у таких умовах потрібно бути насторожі.

«Інша справа - чиновникам не варто розслаблятися. Так, уряду необхідно буде знайти кошти для погашення зовнішніх позик. І в умовах невизначеності у переговорах з МВФ необхідно застосовувати нестандартні підходи для вирішення такого питання. Але, як показує практика, до сьогоднішнього дня їм це вдавалося», - додав він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

186