У щорічній доповіді Держдепартаменту США про міжнародний тероризм «спонсорами» тероризму названі чотири країни - це Іран, Куба, Сирія і Судан.

Згідно з доповіддю, список держав - спонсорів тероризму залишається незмінним. До нього входять Іран, Куба, Сирія і Судан. При цьому особливо виділяється Іран, терористичними інструментами якого фігурують елітний підрозділ Корпусу вартових ісламської революції «Кудс», міністерство розвідки і безпеки, а також контрольована Тегераном ліванська воєнізована організація «Хезболлах».

Підтримка тероризму іранською державою і терористична діяльність «Хезболлах» зросли і досягли ступеня інтенсивності, яка востаннє спостерігалася в 90-их роках минулого століття.

І Іран, і «Хезболлах», говориться в доповіді, продовжують забезпечувати комплексну підтримку режиму Башара Асада, який здійснює нелюдські репресії проти народу Сирії.

Згідно зі стратегічною оцінкою авторів доповіді, ядро ​​терористичної мережі Аль-Каїда, що базується в Пакистані, продовжує слабшати, в той час як її лідери посилюють боротьбу за виживання. Разом з тим, йдеться в документі, це змушує філії Аль-Каїди більшою мірою виявляти незалежність, стверджувати власні програми і цілі, застосовувати власні методи забезпечення фінансової підтримки, включаючи викрадення людей та інші злочини, повідомляє «Радіо Свобода».

З цієї причини, йдеться в оціночній частині доповіді, Сполучені Штати повинні захищати себе від «більш децентралізованої і географічно розосередженої терористичної загрози», що ускладнює успішне запобігання змов у деяких місцях.

«Хоча ядро ​​Аль-Каїди йде шляхом розвалу і її дві найбільш небезпечні філії (у Ємені і в Сомалі - РС) зазнали серйозних втрат, бурхливі події на Близькому Сході і в Північній Африці ускладнили ситуацію у сфері боротьби з тероризмом» - зазначають автори доповіді, вказуючи, зокрема, на події в Лівії та Ємені.

Аль-Каїда в Іраку, мовиться далі в документі, має намір встановити свою довгострокову присутність у Сирії під псевдонімом «Фронт Аль-Нусра», антиасадівської повстанської групи, яку американський уряд вважає терористичною організацією.

Хоча торік терористичні атаки сталися в 85 країнах світу, вказують автори доповіді Держдепартаменту, 55 відсотків атак і 62 відсотки викликаних ними смертей припадають лише на три країни - Пакистан, Ірак і Афганістан.

Як раніше повідомляв ForUm, президент США Барак Обама оголосив про завершення «глобальної війни» з тероризмом.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

346