Банкіри прогнозують, що причиною проросту доходів банків стане дисципліноване повернення позичальниками боргів минулих років і зменшення відрахувань у резерви.

«Банківська система на даному етапі надійна і демонструє поступовий вихід з кризи, тому варто очікувати приросту і в цьому році. На цей рік песимістичний прогноз - повторення торішніх результатів, а в кращому випадку - зростання прибутковості банків як мінімум до 7 мільярдів гривень», - зазначає голова правління Індустріалбанку Леонід Гребінський.

За його словами, причиною високих результатів банків з початку року стало підвищення відповідальності позичальників.

«Не скажу, що поліпшилася якість нових позичальників, але відповідальність діючих, які брали кредити кілька років тому, стала кращою. Одночасно банки ефективно працювали з проблемними кредитами, їхня кількість портфелів дещо скоротилася», - розповідає банкір.

За словами заступника голови правління банку «Контракт» Павла Крапивіна, у 2013 році позитивна динаміка зростання доходів повинна продовжитися.

«Це початок тенденції, своєрідний розворот, який дався великою «кров'ю» минулих років. Але сьогодні вже можна говорити, що зростання продовжиться, буде більше 5 мільярдів, оскільки я не думаю, що так сильно стрибнуть процентні витрати», - зазначає банкір.

Однак, за словами фінансиста, причини, що стимулювали зростання банківського сектору торік, сприятимуть приросту доходів і цього року.

«Торік причиною зростання доходів стало зменшення обсягів відрахувань для формування резервів, продаж портфелів проблемних позик банками часто призводив до розформування резервів, оскільки в більшості вони були утворені за рахунок відсотків. Сприяли зростанню також ефективна робота з повернення кредитів, поліпшення фінансового стану позичальників. Крім цього, ніхто не відмовляється і від того, що потрібно скорочувати витрати, це роблять практично у всіх банках. Відповідно ця динаміка продовжиться і цього року», - упевнений Крапивін.

Нагадаємо, прибуток українських банків у січні-квітні 2013 року склав 4,1 млрд грн, що в 2,3 рази більше від показника за аналогічний період 2012 року (1,8 млрд грн).

Вперше після трьох років збиткової діяльності у 2012 році банки вийшли на прибутковий рівень, заробивши 5 млрд грн.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

162