Влада на сьогоднішній день не планує підвищення пенсійного віку в Україні.

Як повідомили в прес-службі Міністерства соціальної політики України, директор Департаменту пенсійного забезпечення та соціального захисту інвалідів Мінсоцполітики Микола Шамбір підкреслив, що вдосконалення пенсійної системи має проходити комплексно, з урахуванням як громадської думки, так і об'єктивних економічних умов.

Він нагадав, що для удосконалення пенсійної системи при Мінсоцполітики створено спеціальну робочу групу з науковців, експертів, фахівців міністерства і Пенсійного фонду.

«Ця робоча група працює над осучасненням пенсійних виплат, впровадженням другого рівня накопичувальної пенсійної системи, а також над питанням пенсійного віку. Напрацьовуючи пропозиції, фахівці, в першу чергу, беруть до уваги їх економічну доцільність, оскільки пенсійна реформа повинна відповідати не тільки очікуванням громадян, а й об'єктивним економічним умовам. Вже зараз можу сказати, що про підвищення пенсійного віку в цих пропозиціях не йдеться», - сказав він, повідомляє «УНІАН».

У той же час Шамбір зазначив, що сьогодні також мова не йде про скасування пенсійної реформи, оскільки для її реалізації було прийнято багато законодавчих змін.

«Говорити зараз про повне скасування пенсійної реформи не зовсім коректно, оскільки вже багато було зроблено в напрямку її реалізації. Було прийнято значну кількість законодавчих актів. Зараз мова йде про удосконалення цієї системи», - сказав він.

Шамбір зазначив, що пенсійний вік - це важливе, але не основне питання модернізації пенсійної системи. За його словами, зміни потрібно проводити і за іншими напрямами. Як приклад він навів прийняті нещодавно Верховною Радою зміни до пенсійного законодавства.

«За пропозицією Мінсоцполітики 14 травня парламентарії прийняли низку змін, які стосуються різних категорій громадян. Зокрема, ми запропонували, щоб до страхового стажу зараховувалося перебування у відпустці через вагітність та пологи. Ця норма стосується дуже багатьох жінок, тому її важко недооцінити. Крім того, виключення із заробітку для обчислення пенсії періоду отримання допомоги з безробіття дозволить деяким громадянам збільшити її розмір до 5%», - сказав він.

Окремо Шамбір зазначив, що зараз Мінсоцполітики також зосередило роботу на питанні збільшення наповнення Пенсійного фонду. За його словами, в першу чергу мова йде про легалізацію заробітної плати та збільшення за рахунок цього надходжень до Пенсійного та інших фондів соціального страхування.

Як раніше повідомляв ForUm, 1 жовтня 2011 року в Україні набув чинності Закон «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи», прийнятий парламентом 8 липня 2011 року.

Даним законом встановлено єдиний для чоловіків і жінок вік виходу на пенсію - в 60 років. До цього жінки мали право виходити на пенсію після досягнення 55-річного віку.

У квітні 2013 року Верховна Рада кілька разів намагалася скасувати Пенсійну реформу.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

586