У Фінляндії одна з найбільших дизайнерських компаній вже шостий рік незаконно використовує принт, який є практично повною копією картини «Щур у дорозі» української художниці Марії Приймаченко. Про це повідомляє «ТСН».

Картину Приймаченко в Києві побачив громадянин Фінляндії. З репродукцією він приїхав додому, переконався, що малюнки місцевої дизайнерської компанії схожі на неї як дві краплі води.

Також у сюжеті йдеться, що з 2008 року у Фінляндії, Америці та країнах Азії торгують постільною білизною, посудом, ковдрами і навіть дитячими слинявчиками з малюнками, які дуже схожі на картину Приймаченко.

Генеральний директор національного музею прикладного мистецтва Адріана Вялець порівняла картину українки з малюнком, на якому стоїть авторський значок фінської компанії, і не знайшла істотних відмінностей. «Композиція не змінювалася. Навіть нахил дерев», - зазначила Вялець.

Щоб дізнатися, де і як використовували картину Приймаченко, музей прикладного мистецтва, де зберігається оригінал, збирається написати до Фінляндії лист.

Дизайнер Кристина Исола, авторству якої належить серія «Жителі лісу», визнала плагіат через прес-реліз: «Я не замислювалася про авторські права, про те, що привласнюю чиюсь творчу роботу. Вона здавалася такою близькою, що цим лісовим дивом мені захотілося поділитися з усіма. Я розумію, що вчинила неправильно. Мені соромно».

Однак ці визнання юридичної сили не мають. «Авторські права належать родині Марії, її спадкоємцям, онукам, це Іван і Петро, ​​але право на публікацію належить музею», - зазначила директор музею.

Сім'я художниці тільки вчора дізналася про фінський скандал, але ще не вирішила, що робити. Юристи кажуть, що у разі, якщо родичі таки підуть до суду, сума їхньої матеріальної претензії цілком може стати рекордною для України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

290