Конституційний суд України вирішив, що вибори депутатів і міського голови Києва мають відбутися у 2015 році. Згідно з рішенням КС, наступні чергові місцеві вибори мають проводитися одночасно на території всієї України в останню неділю жовтня 2015 року.

Варто зазначити, що до КС звернулися 48 народних депутатів від провладної більшості з проханням дати офіційне тлумачення положень частини другої статті 136, частини третьої статті 141 Конституції України, абзацу першого частини другої статті 14 Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів». Депутати просили відповісти на запитання, чи можуть чергові вибори до органів місцевого самоврядування проводитися в різні часові проміжки.

Необхідність в офіційному тлумаченні автори клопотання обґрунтовують наявністю різних підходів до визначення конституційно-правових підстав для проведення наступних чергових місцевих виборів у строки, встановлені Конституцією України.

У Києві в кінці травня 2008 року відбулись позачергові вибори депутатів Київради і столичного міського голови. Леонід Черновецький, обраний на цих виборах міським головою, подав у відставку 1 червня 2012 року, і Київрада 12 липня того ж року прийняла до відома факт дострокового припинення його повноважень. Згідно з рішенням Київради, секретар Київради Галина Герега тимчасово виконує повноваження київського міського голови з моменту дострокового припинення повноважень Черновецького на цій посаді. Згідно з чинною Конституцією, термін повноважень депутатів місцевих рад становить 5 років.

Про те, на скільки рішення Конституційного суду є доцільним у нинішній ситуації, ForUm запитав у народних депутатів і експертів:

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

410