Рішення Конституційного суду щодо виборів у Києві є прецедентом для перенесення дати виборів в інших містах України. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту ForUm'у заявив політтехнолог, директор компанії стратегічного консалтингу "Berta Communications" Тарас Березовець.

«Рішення було прийнято не на основі законів юриспруденції, а виходячи з логіки і умовиводів. У рішенні КС написано: Конституційний суд виходить з того, що проведення виборів у державну владу та органи місцевого самоврядування має бути розумним. Тобто вони не на закони посилаються, не на норми Конституції, а на емпіричне поняття розумності. Це прецедентне рішення для скасування інших виборів. Так, будь-який суд, посилаючись на рішення КС, зможе скасувати будь-які вибори, наприклад, мерів Ялти або Василькова, що мають відбутися в найближчу неділю - 2 червня. Тобто виборів не буде ніде, де Партія регіонів не має шансів на перемогу», - зазначив політтехнолог.

Разом з тим він підкреслив, що дане рішення стало можливим завдяки пасивності опозиції. «Потрібно розуміти, що влада ніколи не приймає такі рішення, до кінця не перевіривши можливу реакцію суспільства і опонентів. Тому дане рішення стало можливим завдяки пасивності опозиції, яка не вимагала і не боролася за призначення цих виборів», - вважає Березовець.

Як раніше повідомляв ForUm, 30 травня Конституційний суд ухвалив рішення, згідно з яким вибори депутатів Київради і столичного міського голови повинні проводитися у 2015 році.

Аліна Єремеєва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

182