Політолог, керівник Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко вважає ненормальним трирічну відсутність міського голови в Києві. Таку думку він висловив у коментарі ForUm'у.

«Хоча в Конституції це і не записано, але є рекомендація проводити всі місцеві вибори в єдину дату. Що зараз виходить? У Києві немає мера вже рік. І ще два роки не буде обраного глави міста. Явно ненормальна ситуація, яка не відповідає Конституції. У свою чергу, нинішня Київрада, виходить, працюватиме ще два роки. Це перевищення конституційних термінів повноважень», - сказав він.

На його думку, рішення Конституційного суду, згідно з яким вибори депутатів Київради і столичного міського голови повинні проводитися у 2015 році, викличе шквал критики.
«Мені здається, що Конституційному суду таки не вдалося знайти таке правове компромісне рішення, яке було б прийняте суспільством. Частина суспільства і політиків його прийме, але опозиція і значна частина громадськості буде різко критикувати. Конфлікт навколо київської влади збережеться, і можна очікувати, що опозиція блокуватиме роботу Київради», - зазначив експерт.

Політолог також не виключив, що дане рішення критикуватимуть і за кордоном.

«Досить імовірно, що його будуть критикувати і за кордоном: у ЄС, у міжнародних організаціях, що здійснюють моніторинг політико-правової ситуації в Україні. Критикуватиме, напевно, і Венеціанська комісія», - припустив Фесенко.

У той же час він підкреслив, що це рішення Конституційного суду і на нього потрібно зважати.
«Це вищий орган, який має ексклюзивне право трактувати Конституцію. Це рішення легалізує перенесення виборів на 2015 рік і в той же час не робить легітимними нинішні органи київської влади», - сказав Фесенко.

Як раніше повідомляв ForUm, 30 травня Конституційний суд ухвалив рішення, згідно з яким вибори депутатів Київради і столичного міського голови повинні проводитися у 2015 році.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

250