За роки незалежності в Україні в 4,5 рази знизився рівень смертності в будинках-інтернатах. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, повідомила сьогодні в ході відеоконференції «Запитай міністра», міністр охорони здоров'я України Раїса Богатирьова.

«Завдяки послідовним діям щодо соціального сирітства, впровадження нової, соціально орієнтованої на сім'ю моделі діяльності будинку дитини, наша країна за роки незалежності має наступні показники. У 4,5 рази зменшено рівень смертності серед вихованців будинків-інтернатів. Удвічі знижена кількість дітей, переданих в інші інтернатні заклади, і на 17% збільшена реінтеграція дітей з інтернатів МОЗ України у сімейне оточення», - зазначила міністр.

Крім того, за словами Богатирьової, за цей час втричі знизилася кількість дітей, від яких відмовилися батьки, в акушерських стаціонарах. Якщо у 2004 році таких батьків було 1500, то у 2012 році - 566.

«Позитивна тенденція є, проте ми вважаємо неприпустимим вважати цю цифру задовільною, і будемо проводити роботу щодо соціальної підтримки таких батьків, надання медичної та людської допомоги, щоб питання сирітства, особливо при вирішенні в пологовому будинку, було ліквідовано», - підкреслила Богатирьова.

За словами міністра, якщо неможливо уникнути визначення дітей в інтернат, то необхідно різко скоротити число таких установ та впроваджувати нову модель. Так, діти повинні виховуватися в двох типах інтернатів. Діти від 0 до 6 років, які за станом здоров'я не здатні до самообслуговування і потребують постійного медичного супроводу - в інтернатах системи охорони здоров'я. Діти від 0 до 18 років - в установі соціальної політики. На даний момент такі моделі вже працюють в Кіровограді, Макіївці та Києві.

Анастасія Піка,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

222