Близько 90% дитячого одягу та взуття, перевіреного ДП «Укрметртестстандарт», не відповідають нормативам і вимогам. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, заявила начальник науково-технічного центру підтвердження відповідності, стандартизації та випробувань продукції легкої промисловості і засобів індивідуального захисту ДП «Укрметртестстандарт» Наталія Попова під час щорічної прес-конференції «Заради здорового майбутнього наших дітей - безпечну продукцію!», присвяченої Всесвітньому дню захисту дітей.

«Для перевірки ми закупили на ринках і в магазинах Києва 21 трикотажний білизняний виріб для новонароджених і дітей ясельної групи. Всі зразки - середньої ціни. Жоден з 21 не відповідає маркуванню і способу пошиття. Білизна для новонароджених повинна бути пошита так, щоб шви були назовні, а використовувати потрібно натуральні нитки. Ці дві умови не були витримані. Крім того, на деяких виробах є металеві кнопки, які будуть стикатися з тілом дитини. Також було виявлено десять випадків, коли на виробі було написано, що він бавовняний, але насправді використовувався поліефір. Це означає, що ми загортаємо дітей в поліетиленову плівку», - зазначила Попова. Вона підкреслила, що для дітей до першого року життя потрібен одяг лише з натуральних матеріалів.

Також, за словами Попової, майже у всьому вивченому дитячому одязі рівень кислотності (PH) наближається до максимально допустимого показника 7,5. «Тобто, дитина постійно знаходиться в лужному середовищі. Це небезпечно, шкідливо», - підкреслила представниця «Укрметртестстандарту».

Крім одягу, за словами Попової, є недоліки в дитячому взутті. Вона зазначила, що виробники не дотримуються норми щодо конструкції моделей і наявності шкіряних устілок. «Не допускаються у взутті пищалки, мигалки, це все викликає роздратування центральної нервової системи», - заявила Попова.

Аліна Єремеєва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

285