Україна не може одночасно бути членом Європейського Союзу і Митного союзу. Про це сказав голова Представництва ЄС в Україні Ян Томбінський під час виступу на Другому національному експертному форумі «Україна - 2013. Порядок денний», організованому Інститутом Горшеніна.

За словами посла ЄС, зараз дуже обмежена інформація про умови, за якими співпрацюватиме Україна з Митним союзом.

Як сказав Томбінський, в українському уряді переконують, що планується підписання меморандуму, яким буде передбачено статус України як спостерігача. Він висловив надію, що даний статус не буде накладати ніяких зобов'язань на Україну перед Митним союзом.

«Але ми побачимо, як розвиватиметься ситуація», - зазначив він, повідомляє «УНІАН».

Також посол Євросоюзу сказав: «Думаю, Російська Федерація може використовувати всі можливі засоби для створення перепон для асоціації України» в ЄС.

У свою чергу віце-президент Європарламенту Яцек Протасевич зауважив, що сьогодні створюється дивна ситуація, коли немає достатньої інформації про рамки співпраці між Україною і Митним союзом.

За словами Протасевича, принципи співпраці з ЄС спираються на прозорість, інформованість, а документи, які підписували, є загальнодоступними, з ними можна ознайомитися.

У той же час віце-президент Європарламенту сказав, що сьогодні незрозуміло, які документи будуть підписуватися з Митним союзом, і на яких умовах Україна буде співпрацювати з цією структурою.

Як раніше повідомляв ForUm, 29 травня Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв заявив, що Євразійська економічна рада підтримала прагнення України отримати статус спостерігача в його інтеграційних організаціях.

Президент України Віктор Янукович заявив, що меморандум про участь України в роботі Митного союзу буде підписаний у Мінську 31 травня, під час засідання Ради глав урядів СНД.

22 травня Кабінет Міністрів схвалив меморандум про статус України в МС.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

251