У липні посол США в Сирії Роберт Форд складе свої повноваження достроково.

Наразі Форд знаходиться у дипломатичних справах в Стамбулі і продовжує виконувати свою роботу. Він веде переговори з представниками сирійської опозиції про те, хто виступатиме від її імені на конференції ООН з врегулювання ситуації в країні. Захід має пройти в Женеві у червні за участю посланців президента Сирії Башара Асада.

Bloomberg з посиланням на анонімні джерела зазначає, що зміна посла не означатиме зміни позиції Вашингтона. Як стверджують неназвані дипломати, причиною відставки Форда є надмірна втома, пов'язана з напругою через безперервний конфлікт в країні, пише «Lenta.ru».

Тим часом джерело CNN у Держдепартаменті стверджує, що відставка Форда була очікувана, оскільки трирічний термін служби Форда якраз підходив до кінця, а ротацію дипломатичних кадрів прийнято проводити влітку.

Форд був призначений послом у Сирії у 2010 році, тобто незадовго до початку громадянської війни. Він став першим представником Вашингтона в Дамаску за п'ять років і з тих пір був найбільш високопоставленим американцем, який відвідував країну за час громадянської війни. З жовтня 2011 року він виконував свої обов'язки з Вашингтона, оскільки в Дамаску на його адресу почали надходити погрози.

Нагадаємо, в останні дні ситуація в Сирії загострилася через відмову країн ЄС продовжити дію ембарго на постачання зброї в цю країну. Замість цього вони домовилися, що поставляти зброю можна «тільки Національній коаліції опозиційних і революційних сил Сирії (НКОРС) та виключно з метою захисту цивільного населення».

28 травня в російському МЗС заявили, що Росія здійснить поставки до Сирії зенітно-ракетних комплексів С-300, щоб остудити «деякі гарячі голови».

30 травня сирійський президент Башар Асад заявив, що до Сирії вже прибула перша партія комплексів С-300.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

214