Єврокомісар з розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле нагадав, що відносини ЄС та країн-учасниць Східного партнерства ґрунтуються на принципі «більше за більше» (more for more). Як повідомляє представництво ЄС в Україні, про це Фюле заявив, виступаючи під час третьої сесії Парламентської асамблеї Східного партнерства EURONEST в Брюсселі 28 травня.

Він зазначив, що цей принцип не обмежується формулюванням «більше підтримки - за більше реформ». «Він також означає: чим амбітніші ви, тим вимогливішими ми стаємо, особливо до тих країн, які прагнуть приєднатися до ЄС», - підкреслив Фюле.

Він підкреслив, що під час саміту Східного партнерства, який відбудеться у Вільнюсі 28-29 листопада, Євросоюз прагне досягти результатів щодо «найбільш далекосяжних угод, які ЄС укладав будь-коли з партнерами, а саме - угод про асоціацію, включаючи положення про створення глибокої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі».

Як нагадують у представництві, під час саміту ЄС сподівається підписати Угоду про асоціацію з Україною та парафувати її з іншими країнами-учасницями Східного партнерства, зокрема Молдовою, Грузією та Вірменією.

Фюле назвав цю Угоду «інструментом побудови політичної асоціації та поглиблення економічної інтеграції».

Крім того, на саміті очікується досягнення прогресу з виконання деякими країнами плану дій з візової лібералізації, а також підписання угод про реадмісію та спрощення візового режиму, зазначив чиновник.

За словами Фюле, зустріч у Вільнюсі також стане можливістю для завершення декількох амбіційних інфраструктурних об'єктів, зокрема, що стосується транспортної мережі Східного партнерства.

Як раніше повідомляв ForUm, міністр закордонних справ України Леонід Кожара переконаний, що українська влада зможе виконати умови для підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі в листопаді цього року, і сподівається, що ЄС прийме «політичне рішення» про підписання даного документа. ЄС на саміті в кінці листопада сподівається також парафувати такі ж угоди з Молдовою, Грузією та Вірменією.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

215